Hlavní obsah

Macron: Přesvědčil jsem Trumpa, aby nestahoval vojáky ze Sýrie. Bílý dům to nepotvrdil

Emmanuel Macron prý přesvědčil Trumpa, aby nestahoval americké vojáky ze Sýrie.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron v živém rozhovoru v televizi řekl, že se mu podařilo přesvědčit amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nestahoval vojáky ze Sýrie. Podle Trumpa ale stále platí, že chce vojáky stáhnout co nejdříve.

Článek

Americký prezident Donald Trump se podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nechal přesvědčit, aby nestahoval vojenské jednotky ze Sýrie. Sám Trump ale v minulosti uvedl, že americké vojáky chce ze Sýrie poslat co nejdříve domů. K údajnému přesvědčení mělo dojít během telefonických hovorů v rámci plánování společného útoku na Sýrii.

„Před deseti dny prezident Trump říkal, že Spojené státy by se měly stáhnout ze Sýrie. My jsme ho přesvědčili, že je nutné, aby tam zůstaly. A myslím si, že na diplomatické úrovni - i přes to, co se stalo, přes tři útoky, které jsou jedním, avšak pro mě nikoliv nejdůležitějším elementem pro dění v Sýrii - jsme ho přesvědčili, že je třeba zůstat dlouhodobě,“ řekl Macron.

Na Macronovo tvrzení reagovala mluvčí Bílého Domu Sarah Sandersová odmítavě. „Americká mise (v Sýrii) se nezměnila - prezident se jasně vyjádřil, že si přeje, aby se americké síly vrátily domů co nejdříve,“ uvedla Sandersová. Dodala ale také, že Spojené státy jsou odhodlány zcela zničit Islámský stát a zamezit jeho návratu.

Macronovi se údajně poté, co se vyhrotila situace skrze Trumpovy tweety, podařilo amerického prezidenta přesvědčit, aby omezil cíle sobotního útoku na Sýrii pouze na vojenské objekty sloužící ke skladování nebo výrobě chemických zbraní.

„Připravte se, protože rakety přiletí, hezké a chytré. Neměli byste být partnery se zvířetem, které zabíjí lidi chemickými zbraněmi a ještě si to užívá,“ vzkázal Trump Rusku před útokem například na Twitter.

Sobotní raketový útok USA, Francie a Velké Británie na Sýrii byl odpovědí na údajný chemický útok v syrském městě Dúmá, při kterém zemřely desítky civilistů. Aliance v čele se Spojenými státy z použití chemických zbraní viní režim Bašára Asada.

Ruská armáda tvrdí, že raket bylo vypáleno 103 a 71 z nich syrská protiletadlová obrana zneškodnila. Pentagon ani Moskva nemají informace o případných obětech. Rakety zasáhly celkem tři zařízení, která podle aliance sloužila k výrobě nebo skladování chemických zbraní.

Reklama

Doporučované