Hlavní obsah

Macron přichází o jednoho z nejbližších spojenců, ministr vnitra Collomb příští rok odstoupí

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb a prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Collomb plánuje znovu kandidovat na starostu Lyonu. O plánované rezignaci promluvil nedlouho poté, co francouzskou vládu opustili dva populární ministři.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijde ve vládě o jednoho z nejbližších spojenců. Ministr vnitra Gérard Collomb se v polovině příštího roku vzdá své funkce, řekl to v rozhovoru s magazínem L'Express. V roce 2020 hodlá znovu kandidovat na starostu Lyonu, tento post zastával v letech 2001 až 2017.

„Nebudu ministrem vnitra až do poslední minuty,“ řekl Collomb týdeníku. „Ministři, kteří chtějí kandidovat v obecních volbách v roce 2020, by podle mě měli z vlády odejít po evropských volbách,“ řekl jednasedmdesátiletý veterán francouzské politiky. Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v květnu příštího roku.

Collomb svůj úmysl rezignovat oznámil nedlouho poté, co francouzskou vládu náhle opustili dva její populární členové, ministr životního prostředí Nicolas Hulot a ministryně sportu Laura Flesselová. Podle pozorovatelů se tak dál zvyšuje tlak na Macronovu vládu, která prochází dlouhým obdobím nejistoty a nestability.

Politiku francouzského prezidenta v současnosti schvaluje přibližně 30 procent Francouzů, přičemž krátce po jeho zvolení v květnu 2017 to bylo 60 procent. Prezident je často vnímán jako povýšený člověk, který nemá mnoho pochopení pro problémy běžných lidí. Macron snížil daně bohatým a korporacím, zatímco omezil některé sociální dávky a růst důchodů s nadějí, že to vytvoří nová pracovní místa. Nezaměstnanost se však stále drží na přibližně devíti procentech.

Collomb se však Macrona zastal, když prohlásil, že prezident nyní vězí v „kečupovém okamžiku“. „Bušíte do dna lahve a nějakou dobu se nic neděje. Pak přijde moment, kdy toho vyleze spousta,“ vyhlíží ministr s optimismem pozitivní dopady Macronovy politiky.

Reklama

Doporučované