Hlavní obsah

Macron přijal odpovědnost za chování svého bodyguarda

Benalla během prvomájových protestů mlátil s policejní přilbou na hlavě demonstranta.Video: Reuters

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijal zodpovědnost za jednání svého bezpečnostního poradce. Řekl to na setkání poslanců své strany. Odmítl tak, že by kvůli této kauze měly padat hlavy jeho podřízených.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron na posledním setkání poslanců své strany před letní pauzou řekl, že jenom on sám je odpovědný za chování svého bezpečnostního poradce. Odmítl tak, že by kvůli této kauze měly padat hlavy jeho podřízených. Macron zároveň zdůraznil, že je on sám odpovědný pouze francouzskému lidu.

Macronův bodyguard Alexandre Benalla během prvomájových protestů mlátil s policejní přilbou na hlavě a za dohledu policie demonstranta. Prezident ho za to pouze postavil na dva týdny mimo službu. Podle prohlášení Elysejského paláce měl být poté Benalla přeřazen na administrativní pozici, opakovaně byl ale viděn v bezprostřední blízkosti prezidenta.

V červenci se o případu dozvěděla média. Benalla byl identifikován na záběrech pořízených jedním z demonstrantů. Události poté dostaly rychlý spád. Benalla byl obviněn z několika trestných činů a prezident ho definitivně propustil.

Podle opozice a dalších kritiků se francouzský prezident nezachoval správně, když Benallu včas a dostatečně nepotrestal. Macron kvůli tomu čelí největšímu skandálu od svého nástupu do funkce.

Spolu s Benallou je obviněn další Macronův bodyguard, který se na akci podílel, a tři policisté, kteří Benallovi poskytli policejní záběry z květnové události.

Reklama

Související témata:

Doporučované