Hlavní obsah

Macron přijel zlepšit vztahy s těmi, kdo Francouze „učili jíst příborem“

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron má ve Varšavě na programu jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

Reklama

Po dlouhých šesti letech dorazil do Varšavy na oficiální návštěvu francouzský prezident. Jde o vůbec první cestu Emmanuela Macrona do Polska ve funkci hlavy státu. A mise je jasná: zlepšit polsko-francouzské vztahy. Ty jsou teď, jemně řečeno, poněkud pošramocené.

Článek

Zdá se, že Paříž a Varšavu v poslední době víc věcí rozdělovalo, než spojovalo. Státy se přely o roli Evropské unie, systém migračních kvót i o boj se změnami klimatu. Nerozuměly si ani v geopolitickém pohledu na Rusko a Spojené státy.

A střet je i ideologický: liberální Macron je totiž pro konzervativní polskou pravici symbolem „úpadku dekadentního Západu“. Vládní stranou řízená Polská televize obvykle nevynechá ani jednu příležitost ke škodolibě laděnému zpravodajství o nepokojích v Paříži.

„Varšava všechno blokuje“

Macron zase na adresu polské vlády prohlásil, že „jde v jiném směru a sama se izoluje, i když Poláci si zaslouží víc než jen odmítání hledání kompromisu s jinými zeměmi EU“.„Polsko nedefinuje evropskou budoucnost dnes a nebude ji definovat ani zítra,“ dodal. Loni na podzim označil Polsko v souvislosti s klimatickou politikou za „jediného hráče, který všechno blokuje“.

Mluvčí polského prezidenta Andrzeje Dudy o víkendu pojmenoval polsko-francouzské vztahy jako „ne nejlepší“. Francouzský prezident teď má při své návštěvě Polska situaci napravit a tím otevřít dveře francouzským investicím do energetiky či infrastruktury.

Paříž si navíc uvědomuje, že Polsko hraje v Evropě velmi důležitou roli: „Bez souhlasu Polska není představitelný žádný vážný pokrok v klíčových evropských otázkách, jako je klima nebo rozpočet,“ citoval deník Le Monde zdroj z Elysejského paláce.

Varšava chce na oplátku v Unii obsadit prostor, který se uvolnil po Velké Británii, a k tomu jí může pomoci právě Paříž: „Myslíme si, že je čas obnovit Výmarský trojúhelník (platforma pro spolupráci mezi Německem, Francií a Polskem),“ řekl Dudův poradce Krzysztof Szczerski.

Foto: Profimedia.cz

Výmarský trojúhelník na jedné fotce. A zároveň památný snímek Andrzeje Dudy ze summitu NATO v roce 2017.

Zmíní Macron soudnictví?

Ve vzduchu ale visí téma polského soudnictví, které radikálními reformami rozvrátila současná vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (momentálně panuje v systému dualismus, o situaci pravidelně píšeme ve Středoevropském deníku).

Podle deníku Rzeczpospolita kompromis v tomto tématu nepřipadá v úvahu. Vyznění cesty navíc může snadno ovlivnit Macronova přednáška na krakovské Jagellonské univerzitě naplánovaná na úterní poledne. Francouzský prezident se v ní podle deníku, který se odkazuje na diplomatické zdroje, má emotivně postavit za dodržování pravidel právního státu.

Kritiku reforem soudnictví očekává od Macrona i liberální deník Gazeta Wyborcza, který proti konzervativní vládě ostře vystupuje. „Politici PiS mohou mít pocit, že chytili francouzského prezidenta do pasti. Pokud by o vládě práva a demokracii v Polsku neřekl nic, bude to pro ně příležitost prezentovat se všem jako obránci polské suverenity, kterým nikdo v cizích jazycích nebude říkat, jak řídit stát,“ píše v deníku politolog Paweł Zerka.

Zájem o jadernou elektrárnu

S Macronem dorazili do Polska také ministři zahraniční, hospodářství, financí a obrany i klimatu. Francouzi mají totiž velký zájem o zakázku na stavbu vůbec první polské jaderné elektrárny. Plány na její stavbu se v posledních letech upřesňují a není tajemstvím, že polská vláda upřednostňuje pro stavbu Američany, na které ve své zahraniční politice spoléhá ze všeho nejvíc.

Jde ale i o ambiciózní rozvoj sítě rychlovlaků, který Varšava plánuje v souvislosti s výstavbou nového obřího letiště na zelené louce. Nové obchody by mohly odstranit nepříjemnou pachuť nevydařeného nákupu vrtulníků Caracal. Jejich nákup od francouzské firmy Airbus polská vláda v roce 2016 zrušila.

„Učili se od nás jíst příborem“

Tehdy na obou stranách padala ostrá slova. Náměstek polského ministra obrany Bartosz Kownacki z PiS obviňoval z krachu jednání Francouze a prohlásil i památnou větu, která oběhla velká světová média: „To jsou lidé, kteří se od nás učili jíst příborem před pár stoletími. Možná proto se teď tak chovají.“

Když později firma Whirlpool oznámila, že přesune svou továrnu z francouzského Amiensu do polské Lodže, Macron, který se v Amiensu narodil, nešetřil ve volební kampani ostrými výroky.

Macron si ve Varšavě nejspíš vyslechne obavy o zacházení s polskými pracovníky ve Francii. Ti jsou jako „ti z Východu“ považováni za pracovníky nižší kategorie. Podle Le Monde jsou ale témata, v nichž mají obě země stejné zájmy, početnější, než se zdá.

„Těsně před Macronovou návštěvou byli Poláci a Francouzi společně evakuováni z Číny jedním letadlem. Za těsné spolupráce vlády. Drobnost, která by mohla být předzvěstí zlepšení vztahů?“ ptá se polský server Interia.

Reklama

Doporučované