Hlavní obsah

Macron s Putinem řešili krizi na běloruské hranici s Polskem

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Lídři se shodují na zmírnění krize na bělorusko-polské hranici. Na její původ ale stejný názor nemají. Situaci dnes řešila i německá kancléřka Angela Merkelová s běloruským prezidentem Alexanderem Lukašenkem.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se dnes při dlouhém telefonátu shodli, že je třeba zmírnit napětí na bělorusko-polské hranici. Neměli ale stejný názor na původ migrační krize, sdělil Elysejský palác. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes kvůli migrantům telefonicky hovořila s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, uvedla běloruská tisková agentura BelTA. Šlo o vůbec první přímý kontakt některého ze západních státníků s Lukašenkem od sporných voleb loni v srpnu.

„Cílem telefonátu bylo ukončit tuto (migrační) krizi,“ řekl novinářům poradce francouzského prezidenta. Podle něj hovor inicioval Macron a telefonát trval hodinu a 45 minut.

„I když nebyla shoda na tom, jak současná krize na běloruských hranicích vznikla, tak ohledně migrační otázky Vladimir Putin prezidentovi řekl, že chápe nutnost ji ukončit, a to zejména kvůli lidské důstojnosti migrantů, kteří jsou využíváni jako nástroje,“ citovala Macronova poradce agentura Reuters. Podle něj Putin naznačil, že se chystá o situaci na hranicích jednat s Lukašenkem.

Státníci podle agentury DPA mluvili i o běloruských výhrůžkách zastavit tranzit plynu přes území země směrem do Evropy. Také v této věci Macron naléhal na zmírnění napětí.

O rozhovoru Merkelové a Lukašenka nesdělila běloruská agentura žádné podrobnosti. O telefonátu dnes večer novináře informoval kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. „Hovořili o složité situaci na hranicích mezi Běloruskem a Evropskou unií, obzvláště o nezbytnosti poskytnout humanitární pomoc uprchlíkům a migrantům, kteří se tam nacházejí,“ řekl Seibert. „Dohodli se také, že o těchto tématech budou dále jednat,“ dodal mluvčí.

Státy Evropské unie se dnes v reakci na napjatou migrační situaci u hranic s Běloruskem shodly na dalším rozšíření sankcí vůči běloruskému režimu. Ty se nově dotknou například letecké společnosti Belavia a dalších firem z oblasti cestovního ruchu. Polsko dnes oznámilo, že příští měsíc začne na hranici s Běloruskem stavět bariéru, aby migrantům v cestě přes hranice zabránilo.

Reklama

Doporučované