Hlavní obsah

Macron ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, tvrdí proevropští politici

První kolo francouzských prezidentských voleb vyhrál Emmanuel Macron.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Proevropští politici si v neděli večer zřejmě oddechli. Hlasitě podporují vítěze prvního kola francouzských prezidentských voleb Emmanuela Macrona. Podle odhadů by druhé kolo mohl vyhrát se ziskem 60 procent hlasů.

Článek

Nedělní první kolo francouzských prezidentských voleb ovládl centrista Emmanuel Macron se ziskem 23,75 procenta hlasů. Do druhého kola postupuje i kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Hlasovalo pro ni 21,53 procenta voličů.

Poprvé za šedesát let se do druhého kola nedostal ani jeden z kandidátů dvou hlavních francouzských politických stran - konzervativní pravice a socialistů.

Macronovo vítězství přivítali především němečtí a unijní politici. Podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta „je dobře, že Macron uspěl s politikou silné EU a sociálně tržní ekonomiky”.

„Pevně věřím, že (Macron - pozn. red.) ve druhém kole ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, kde je jejich místo," uvedl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Video: Kdo je prezidentský favorit Emmanuel Macron?

Video: Anita Baselová

Podporu získal Macron také od předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera nebo šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové. Předseda německé opoziční sociálnědemokratické strany Martin Schulz doufá, že Macron přesvědčivým rozdílem porazí „protievropskou a otevřeně rasistickou Marine Le Penovou".

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vidí Macronovo vítězství jako „naději pro všechny, kdo mají už plné zuby nacionalismu, extremismu a populismu”. Souhlasí s ním i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), který považuje Macrona za „lepšího kandidáta”.

Výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb uvítali také dánský premiér Lars Lokke Rasmussen a norský ministr zahraničí Borge Brende. Naopak kritiku sklidil Macron od tradičně euroskeptického britského politika Nigela Farage.

Úspěch Le Penové ocenil předseda nizozemské nacionalistické a protiislámské Strany pro svobodu Geert Wilders. Podle něj jsou výsledky voleb „jasným dnem pro vlastence ve Francii a jinde, kteří chtějí více národní suverenity a méně Evropské unie a přistěhovalectví”.

Video: Kdo je „Madame Frexit" Marine Le Penová, která chce Francii vyvést z Evropské unie?

Video: Anita Baselová

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb se koná 7. května. Podle průzkumu společnosti Harris Interactive by ho měl ovládnout Macron s 64 procenty hlasů. Analytici z Ipsos Sopra odhadují mezi kandidáty menší rozdíl - 62 ku 38 procentům.

Video: Marine Le Penová volí v Hénin-Beaumont, své voličské baště.

Reklama

Související témata:

Doporučované