Hlavní obsah

Macron v dlouho slibovaném projevu navrhl snížit daň z příjmu a důchodovou reformu

Emmanuel Macron promluvil o svých chybách a žlutých vestách.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron přednesl svůj dlouho slibovaný projev k národu. Napoprvé ho zrušil kvůli požáru katedrály Notre-Dame. V hodinové promluvě hodnotil několikaměsíční národní debaty, které vznikly na popud hnutí tzv. žlutých vest. Okomentoval daňový systém, důchodovou reformu a označil ekologické téma jako prioritu národního zájmu.

Článek

Výrazné snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na vývoj inflace či zastavení rušení nemocnic a škol až do roku 2022. Taková opatření dnes navrhl francouzský prezident Emmanuel Macron při mimořádném vystoupení, které je reakcí na protestní hnutí tzv. žlutých vest a následnou „velkou národní debatu”. Šéf Elysejského paláce také řekl, že při setkáních s občany zaznamenal jejich nespokojenost a obavy, kurz nastolený jeho reformní politikou ale považuje za správný.

„Do roku 2022 už nechci další zavírání škol ani nemocnic,” líčil prezident své plány. Dalším očekávaným krokem byl slib opětovného navázání důchodů nižších než 2000 euro (přibližně 51 tisíc Kč) na vývoj inflace. Důchodová reforma bude údajně předložena vládě v létě.

Prezident Macron svůj projev přednesl v Elysejském paláci před více než třemi stovkami novinářů. Ti následně pokládali otázky. Na začátku zhodnotil situaci ve Francii a popsal, co se v zemi děje od minulého října.

Tehdy započaly pravidelné demonstrace hnutí tzv. žlutých vest, které vyprovokovalo zdražení pohonných hmot. Protesty se ale vyvinuly v násilné akce. Ve velkých francouzských městech protestující zapalovali auta a rozbíjeli skleněné výlohy. „Díky žlutým vestám víme, že musíme jít v určitých problematikách daleko hlouběji, než jsme mysleli,” vyhodnotil Macron poslední měsíce.

Otevřela se tak celonárodní debata o hlubokém pocitu opuštěnosti určitých vrstev společnosti. Macron ve svém projevu označil tzv. žluté vesty jako „zcela nové hnutí, které vyjadřuje svoje naštvání, neklid a netrpělivost”.

Nechyběla sebekritika

Macron ovšem přiznal, že jeho reformy nebyly bezchybné. „Politika, kterou jsme nastolili, byla často příliš chladná a často i nespravedlivá,” přiznal. Nelíbí se mu také oddělenost Paříže od zbytku země: „Je nás tu spoustu Pařížanů, kteří rozhodují, aniž by viděli problémy jiných. Musíme se vrátit na zem.”

Prezident ve svém projevu zmínil i elitářství, které panuje na spoustě škol. „Do určitých škol nemá spousta lidí vůbec přístup,” kritizuje francouzský systém prezident, který sám absolvoval jednu z nejelitnějších vysokých škol pro budoucí francouzské úředníky a politiky.

Část projevu o navrhovaných opatřeních zahájil svými představami o ústavní reformě, která by se údajně mohla uskutečnit v prvních měsících příštího roku. V jejím rámci chce například posílit roli referend ve francouzském politickém systému. Navrhl v tomto směru zjednodušit pravidla a snížit požadovaný počet podpisů pro jejich vyvolání. V závěru projevu Macron předeslal, že se bude národní zájem příštích pár měsíců i let točit kolem problémů se změnami klimatu.

Reklama

Související témata:

Doporučované