Hlavní obsah

Macron změnil podobu vlajky, odkazuje na Velkou francouzskou revoluci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Francouzská vlajka nad Elysejským palácem změnila barvu. V tichosti provedené změny veřejnost i média zaznamenaly po déle než roce.

Článek

Prezidentská kancelář Emmanuela Macrona rozhodla o změně podoby vlajky 13. července 2020. Po více než třiceti letech tak modrý pruh, který byl dříve podobný odstínu vlajky Evropské unie, ztmavl na odstín „námořnické modři“, informuje server Euronews. Změnu ve francouzském rádiu Europe 1 potvrdil šéf politického vysílání Louise de Raguenela.

Důvod je podle něj „estetický“, s tím, že tmavší odstín modré je „elegantnější“, ale i historický, především odkazující na dějiny Francie na konci 18. století. Informoval dále, že se Macron a jeho okolí rozhodli obnovit francouzskou vlajku z roku 1793 z období Národního konventu.

Podoba vlajky se nicméně na dalších místech nemění. Vlajce se světlemodrým pruhem dal v roce 1976 přednost francouzský prezident Giscard d'Estaing. Považoval za důležité, aby francouzská vlajka ladila s vlajkou Evropské unie, kvůli tomu, že státní symboly na mnoha místech vlály pospolu, píše britský server BBC.

Ne všichni jsou nicméně se změnou modré barvy spokojení. Podle některých je totiž staronová podoba vlajky ošklivá. Druzí naopak ocenili, že znovu vidí vlajku tak, jak ji vídali v dětství, před nástupem prezidenta d'Estainga. Hojně se poukazovalo právě na to, že nový odstín neladí s odstínem vlajky Evropské unie a že změna přichází krátce před zahájením francouzského předsednictví Unii v lednu příštího roku.

Přestože Macronova kancelář novou podobu vlajky nekomentovala ani na ni neupozorňovala, je mylné se domnívat, že by byla změna barvy nepřátelským gestem vůči Evropské unii, zdůrazňují všichni.

Reklama

Doporučované