Hlavní obsah

Macronovci přišli o většinu v parlamentu. Musejí spoléhat na spojence

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Koronavirová pandemie připravila francouzské vládní hnutí o parlamentní většinu. Sbohem dalo Macronovi levicové křídlo hnutí, které usiluje o ekologickou a sociální přeměnu společnosti.

Článek

Ve francouzském Národním shromáždění vznikla nová politická frakce. Její většinu tvoří odpadlíci od vládní strany Republika v pohybu (REM), která tak přišla o svou dosavadní absolutní většinu. Informovala o tom agentura AFP. Nová frakce se bude jmenovat Ekologie, demokracie, solidarita a podle svých členů bude působit jako nezávislá, nebude tedy ani na straně většiny, ani na straně opozice.

Ekologie, demokracie, solidarita se stává devátým politickým uskupením v parlamentu. Média jeho členy charakterizují jako příslušníky levicového křídla REM. Zakladatelem této strany je prezident Emmanuel Macron.

Členové nového uskupení zdůvodnili svůj krok tím, že v minulých třech letech nedostali příležitost vyslovit své názory. Předehrou k odchodu celého křídla bylo nedělní oznámení konce v REM poslance Auréliena Tachého. Mezi další odpadlíky patří známý matematik a kandidát na starostu Paříže Cédric Villani.

REM ztrácí svou dosavadní většinu v parlamentu, ale jak uvedla televize France 24, stále může počítat se 46 poslanci centristické strany MoDem a zhruba s desítkou zákonodárců uskupení Agir. Absolutní většinu v Národním shromáždění tvoří 289 křesel. REM se spojenci jich v roce 2017 měla 314, i po odchodech některých členů jich zatím stále držela 295.

Kritici nových odpadlíků tvrdí, že v době koronaviru není čas na parlamentní pletichy, další pak poukazují na to, že by se tito lidé do parlamentu bez REM nikdy nedostali. Odpadlíci ale tvrdí, že nebudou čistou opozicí, ale že jsou připraveni vládu v řadě kroků podporovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované