Hlavní obsah

Macronovi ve Francii rekordně klesla popularita. Sebral peníze důchodcům

Za propad Macronovy popularity může nedávná důchodová reforma.Video: Reuters

 

Reklama

Prezidentovi nyní důvěřuje pouhých 43 procent občanů, což je vůbec nejnižší procento od jeho loňského zvolení.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron řeší dosud největší propad své popularity. Navzdory hospodářskému růstu a dalšímu poklesu nezaměstnanosti se jeho oblíbenost v únoru propadla o devět procentních bodů. Mohou za to důchodci, kterých se nejvýrazněji dotkly prezidentovy nedávné škrty.

Důchodová reforma začala ve Francii platit letos. Nyní, krátce od lednové výplaty, stoupá počet důchodců, kteří si stěžují na méně peněz.

„Když se podíváte na všechny ty výhody, které dal Macron nejbohatším, všechny jdou z peněz chudších důchodců, kteří disponují asi 1200 eury měsíčně. Když k tomu přičtete ještě zvyšování nákladů na zdravotní pojištění, je to nepřípustné,” uvedla Danielle Mullerová, členka francouzského Generálního svazu práce pro důchodce.

Prezidentovi nyní podle agentury Reuters důvěřuje pouhých 43 procent občanů, což je vůbec nejnižší procento od loňských prezidentských voleb. Důchodci v nich totiž výrazně přispěli k Macronovu vítězství – a nyní se zdá, že prezident jejich přízeň pomalu ztrácí.

Francouzské svazy ve čtvrtek vyhlásily den protestů. Chtějí tak po několika neúspěšných pokusech napadnout některé z prezidentových reforem. Emmanuel Macron si však za nimi stojí i nadále. Mají podle jeho slov rozproudit zabrzděnou ekonomiku.

Reklama

Doporučované