Hlavní obsah

Macronův bodyguard je ve vazbě, mlácení při demonstraci ho bude stát místo

Benallu kamery zachytily, jak s policejní helmou na hlavě bije účastníka prvomájové demonstrace. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Benalla se na Svátek práce zapojil do potlačení protestů. Macron mu na dva týdny pozastavil výkon funkce a přeřadil ho na jiný post. Nyní ho má propustit.

Článek

Francouzská policie v pátek vzala do vazby poradce prezidenta Emmanuela Macrona, kterého kamera zachytila, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě bije účastníka prvomájové demonstrace. Podle agentury AFP se již Macron rozhodl, že Alexandra Benallu ze svých služeb propustí.

Na francouzského prezidenta se tento týden snesla kritika poté, co vyšlo najevo, že se jeho bezpečnostní poradce Benalla na Svátek práce účastnil jako pozorovatel policejního zásahu proti demonstrantům a v rozporu se svými pravomocemi se zapojil do potlačení protestů.

Kamera ukázala, jak Benalla z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku. Následně se vrátil a zapojil se do snahy policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu podle záběrů uštědřil několik ran.

Macron krátce po incidentu svému spolupracovníkovi na dva týdny pozastavil výkon funkce a poté ho přeřadil na jinou práci. Podle kritiků z řad opozice to byl ale příliš mírný trest a prezident měl chování svého spolupracovníka ohlásit policii.

Macron se nyní rozhodl, že Benallu, který se během kampaně před loňskými prezidentskými volbami staral o jeho bezpečnost, ze svých služeb propustí. „Prezident se dozvěděl nová fakta o chování Alexandra Benally, která by mohla představovat přestupek,” uvedl mluvčí Elysejského paláce. „Proto se rozhodl zahájit proceduru vedoucí k propuštění Alexandra Benally,” dodal.

Benallu mezitím zadržela policie a vyslýchá ho. Kromě násilí na demonstrantovi čelí také obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele či neoprávněného nošení odznaků státní moci, uvedla agentura AFP s odkazem na své zdroje.

V první květnový den se ve Francii pravidelně konají demonstrace, které často vyústí ve střety s policí.

Reklama

Doporučované