Hlavní obsah

Macura znovu primátorem. Ostravu nakonec povede ANO s lidovci, Piráty a ODS

ANO bude mít v jedenáctičlenné radě šest zástupců, po dvou bude mít ODS a Česká pirátská strana a jednoho lidovci. Video zachycuje povolební proslov staronového primátora Macury.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ostravu nakonec povede vítězné hnutí ANO ve spolupráci s lidovci, Piráty a ODS. Koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu převahu 35 hlasů. Primátorem bude znovu Tomáš Macura (ANO).

Článek

ANO bude mít v jedenáctičlenné radě šest zástupců, po dvou bude mít ODS a Česká pirátská strana a jednoho lidovci. Primátor bude mít šest náměstků. Náměstek Radim Babinec (ANO) bude mít na starosti majetek a veřejné zakázky, Kateřina Šebestová (ANO) bude mít jako dosud životní prostředí a Zuzana Bajgarová (ANO) investice. Andrea Hoffmannová (Piráti) bude mít v gesci školství a sport, Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) dostane na starosti kulturu, sociální věci a zdravotnictví a Martin Štěpánek (ODS) finance a rozpočet. Členy rady budou za ANO Martin Bednář a Karel Malík, za Piráty David Witosz a za ODS Zdeněk Nytra, kterému bude svěřena oblast bezpečnosti.

V krajském městě se bezprostředně po volbách rýsovalo pokračování nynější koalice mezi ANO, hnutím Ostravak, ODS a lidovci. Uskupení se dohodla na koaliční spolupráci i obsazení resortů a začalo se pracovat na koaliční smlouvě. Koncem října ale hnutí ANO podepsalo koaliční smlouvu s lidovci a Piráty, kteří nahradili ODS a hnutí Ostravak.

Primátor to tehdy zdůvodnil tím, že se uskupení nebyla schopna dohodnout na detailech spolupráce a řešení na magistrátu se začalo spojovat s uspořádáním v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Právě tam se hnutí Ostravak a ANO nedokázala dohodnout na podobě spolupráce. Už při změně partnera Macura ale naznačil, že by se koalice na magistrátu mohla ještě rozšířit. Bezprostředně po výměně za Piráty zástupci ODS a Ostravak deklarovali, že budou vystupovat jako uskupení a do koalice případně vstoupí jen společně. V sobotu ale ODS oznámila, že se dohodla s hnutím ANO a Piráty na spolupráci v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a bylo jasné, že dohoda mezi ODS a Ostravakem pozbyla platnosti. Hnutí ANO tak mohlo zůstat v trojkoalici, nebo si vybrat mezi ODS a Ostravakem, klub zastupitelů ANO se přiklonil ke spolupráci s ODS.

V opozici tak skončí druhé hnutí Ostravak, KSČM, ČSSD a SPD. Ustavující zasedání zastupitelstva se koná už ve středu.

Reklama

Související témata:

Doporučované