Hlavní obsah

Drama ve Francii. Poslední průzkumy předpovídají miniaturní rozdíly, vedou Macron a Le Penová

Kandidáti do voleb francouzského prezidenta.

 

Reklama

Francouzi začnou vybírat prezidenta už v poledne - na ostrovech ležících u Kanady. Volby mají tři favority.

Článek

Většině Francouzů dnes zbývá den do nedělního prvního kola volby prezidenta, v níž si mohou vybírat z 11 kandidátů. Ve francouzských zámořských územích se ale hlasuje už v sobotu, aby se na hlasy voličů z těchto oblastí v Evropě nemuselo čekat.

Ve 12:00 SELČ se začne hlasovat na ostrovech Saint-Pierre a Miquelon ležících u Kanady, o hodinu později následuje Francouzská Guyana a po další hodině karibské ostrovy Guadeloupe a Martinik. Večer středoevropského času dojde i na Francouzskou Polynésii.

Nejde o oblasti příliš lidnaté, takže bývají spíše na okraji zájmu vrcholných politiků. Pro předvolební agitaci si ale čas pro návštěvu těchto exotických oblastí najdou, protože mohou ovlivnit zejména to, kdo se dostane případně na druhé postupové místo do druhého rozhodujícího kola.

Výsledky posledních průzkumů potvrzují minimální rozdíly mezi čtyřmi hlavními kandidáty. Podle informace agentury AFP je rozdíl mezi prvním a posledním z favorizované čtveřice jen kolem pěti procent.

Centrista Emmanuel Macron by měl podle francouzské agentury získat podle souhrnu různých v pátek zveřejněných průzkumů 23 až 24,5 procenta hlasů. Druhá Marine Le Penová 22 až 23 procent a třetí pravicový kandidát François Fillon 19 až 21 procent. Na čtvrtém místě je reprezentant levice Jean-Luc Mélenchon s podporou 18 až 19,5 procenta hlasů.

Volby se konají pod vlivem čtvrtečního teroristického útoku v centru Paříže; jeden průzkum už naznačil, že na tom vydělala Le Penová.

Francouzský premiér Bernard Cazeneuve už také v pátek obvinil nacionalistku Marine Le Penovou a pravicového konzervativce Françoise Fillona, že se před prezidentskými volbami snaží ze čtvrtečního teroristického útoku v Paříži vytěžit snadný politický kapitál. Oba politici totiž obvinili vládu, že nebere bezpečnostní rizika v zemi dostatečně vážně.

Cazeneuve naopak oba obvinil z přehánění a rozdělování společnosti. Kritizoval zejména Le Penovou, která se prý pokouší „bezostyšně využívat strach a emoce pouze k politickým účelům".

Le Penová vyzvala mimo jiné ke kontrole hranic či k vyhošťování cizinců, kteří představují pro Francii riziko.

Reklama

Doporučované