Hlavní obsah

Maďar dostal přes prsty. Za rouškový zmatek bude degradován

Foto: Profimedia.cz

Epidemiolog Rastislav Maďar a v pozadí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Zmatky v zavádění roušek od 1. září budou mít minimálně jednu organizační dohru. Rastislav Maďar a jeho epidemiologický tým už nebude samostatná jednotka. Nově by měli spadat pod řízení hlavní hygieničky Jarmily Rážové.

Článek

Ač na klíčovém čtvrtečním jednání chyběl, jeho jméno padalo opakovaně. Rastislav Maďar vede ministerskou pracovní skupinu pro uvolňování karanténních opatření. A byl to on, kdo prosadil přísná pravidla pro nošení roušek, která musel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zčásti odvolávat krátce poté, co je ohlásil.

„Pan docent Maďar chtěl, aby plošná opatření byla bez ohledu na semafor. My jsme ale chtěli, aby opatření byla řízena semaforem a dalšími daty z chytré karantény, protože jinak semafor nemá smysl,“ řekl Seznam Zprávám Petr Šnajdárek, hlavní architekt takzvané chytré karantény, který byl na jednání přítomen.

Schůzku svolal premiér Andrej Babiš. Přítomen byl ministr Vojtěch, hlavní hygienička Rážová, členové týmu chytré karantény a epidemiologové.

Rastislav Maďar na jednání nedorazil. Nemohl tak čelit kritice, že i přes výtky svých kolegů z týmu i dalších pracovních skupin protlačil některá kritizovaná opatření - například povinné nošení roušek ve školách nebo restauracích.

Maďara za to kritizoval sám premiér. Vytýkal mu, že jeho skupina téměř nespolupracuje s poradním orgánem vlády.

„Ano, je pravda, že kritika ze strany premiéra na pana Maďara padla. Vadilo mu, že činnost jeho skupiny není více propojená s Centrálním řídícím týmem,“ řekl Seznam Zprávám epidemiolog Roman Chlíbek, který byl na jednání přítomen a patří do Maďarova týmu.

Podle něj také premiér uvedl, že by měl Maďar vycházet z většinového názoru a doporučení všech členů skupiny. Narážel tím například na spor o nošení roušky ve školách mimo třídy.

„Došlo k jasnému závěru, že není možné, aby jeho skupina prosadila svůj postoj i přes nesouhlas hlavní hygieničky,“ uvedl Šnajdárek.

S Maďarovým souborem nařízení od 1. září nesouhlasily nejen ostatní týmy, ale ani všichni členové toho jeho. „Na jednání naší skupiny padla řada názorů, že nesouhlasíme s tím, aby se to ve středu vyhlásilo v tomto znění. Nechtěl jsem, aby roušky ve školách byly povinné,“ uvedl Chlíbek.

Přesto Maďar prosadil svou. Seznam Zprávy se snažily získat jeho reakci. Jeho telefon však byl ve čtvrtek večer nedostupný.

Závěr?

U kritiky na čtvrtečním jednání nezůstalo. Vyplynulo z ní, že Maďarův tým má začít lépe spolupracovat s Centrálním řídícím týmem a bude nově spadat pod vedení hlavní hygieničky Jarmily Rážové.

„Bude se řešit lepší nastavení procesu a integrace Maďarovy skupiny, která by měla být přímo řízena Centrálním řídícím týmem,“ uvedl Šnajdárek. To potvrdil i Chlíbek. „Teď jde o vzájemnou koordinaci všech skupin pod hlavní hygieničku,“ řekl Chlíbek.

Centrální řídící tým

Jedná se o poradní orgán vlády České republiky k zajištění řízení a koordinace opatření přijatých v rámci řešení virového onemocnění covid-19.

Tvoří ho hlavní hygienička Jarmila Rážová, šéf Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku Ladislav Dušek, vedoucí laboratorní skupiny resortu zdravotnictví Marián Hajdúch a dva vojenští představitelé - generál Petr Procházka a vedoucí oddělení systému velení a řízení Armády ČR Petr Šnajdárek. Tým odpovídá za chytrou karanténu.

Proměnit by se podle něj měla i samotná Maďarova skupina, která byla dosud určená k rozvolňování opatření. „To by se mělo také změnit, protože teď je situace jiná a opatření se musí zpřísnit a možná se bude měnit také složení skupiny,“ doplnil Chlíbek.

Na dotaz, zda je v ohrožení samotná Maďarova pozice, pouze řekl, že to je na hlavní hygieničce. Ta však na dotaz Seznam Zpráv zatím nereagovala.

Reklama

Doporučované