Hlavní obsah

Maďar: Fotbalu povolíme tisíc osob. Možná nikoli v rámci stadionu, ale sektoru

Foto: Profimedia.cz

Hlediště fotbalových stadionů se zatím při zápasech zaplňují takto náhražkovitě. Epidemiologové slibují, že už brzy pustí na utkání víc živých fanoušků.

Reklama

aktualizováno •

Při pozitivním vývoji mohou epidemiologové zvážit další postupné rozvolňování opatření a pouštět na fotbalové stadiony stále více fanoušků. Otevřít hlediště úplně ale nejde, říká Rastislav Maďar v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Virolog Rastislav Maďar vede pracovní skupinu, která na Ministerstvu zdravotnictví řídí uvolňování karanténních opatření v České republice. Fotbalovým fanouškům nabízí perspektivu, že se ti šťastnější z nich podívají přímo z hledišť i na vyvrcholení soutěžního ročníku 2019/20. Ale zároveň odmítá, že by všechna omezení, zavedená kvůli pandemii viru COVID 19, měla třeba už v úvodu příští sezony skončit.

Fotbaloví fanoušci mají pocit, že země už má problémy spojené s koronavirem za sebou. Vnímají, že život se vrací do normálu, vidí obchodní domy plné lidí. A tak se diví, proč stále nesmí na stadiony. Kdy je na ně pustíte?

Popisovat situaci takhle, to musím hodnotit jako přehnaný optimismus. Vývoj epidemiologické situace je sice příznivý, ale kolísá. A pustit lidi na stadiony bez omezení by stále přinášelo velké riziko.

Jaké?

Při tak velké koncentraci lidí může prostě snadno dojít k přenosu. Vezměte si, že bychom hypoteticky pustili lidi bez omezení na stadion. Že tam došlo k plošnější nákaze, bychom zjistili za dva týdny. Přijali bychom striktnější opatření, ale ta by se epidemiologicky mohla projevit až za další týdny. A mezitím bychom mohli mít jednotky intenzivní péče plné pacientů. Ne, musíme k těm rozvolňovacím opatřením přistupovat rozumně a postupně.

Kontroluje vůbec někdo, zda kluby nařízení dodržují?

Měly by to dělat krajské hygienické stanice. Nevím, do jaké míry na to mají kapacitu. Ale řekl bych, že kluby přistupují k věci se vší vážností a nařízené limity dodržují. Je to jen v jejich zájmu. Kdyby někde došlo k nákaze a my bychom si vytrasovali, že se to stalo na fotbale, nikomu by to nepomohlo a lize už vůbec ne.

Takže jaký je plán dalšího rozvolňování?

Až do víkendu smělo být na sportovních akcích nejvýše 300 osob, od pondělí 8. června je to 500 osob. Pokud se epidemiologická situace bude vyvíjet příznivě, je v plánu navýšit to 22. června na 1000 osob.

Například v Polsku učinili opatření, že stadiony mohou být využívány z 25 procent kapacity. Neuvažujete o něčem podobném?

V úterý budeme projednávat jednu zajímavou variantu, na které spolupracujeme i s vedením ligy. A sice, že by ta zmíněná tisícovka lidí nemusela být vázána na jeden stadion, ale na jeden sektor, oddělený od těch ostatních. A to nějakou stavební přepážkou, nikoli třeba lepící páskou, aby někdo nezačal uvažovat a improvizovat tímto směrem. To by pak znamenalo, že by na stadionech mohlo být i několik tisícovek lidí. Ovšem v důsledně oddělených sektorech. A to včetně upraveného zázemí. Právě toalety a občerstvení v útrobách stadionu jsou rizikovější oblastí než samotné tribuny. Ale jak jsem nastínil, o tom budeme teprve jednat.

Týká se tato úvaha i dalších sportů?

Samozřejmě, jak něco podobného povolíme jednomu, týkalo by se to logicky i ostatních. Zatím se hraje víceméně jen fotbal, ale blíží se čas, kdy se budeme muset o jeho sezoně začít bavit s hokejovým svazem, průběžně samozřejmě debatujeme s Milanem Hniličkou z Národní sportovní agentury. Obecně platí, že venkovní prostory na sluníčku jsou bezpečnější než uzavřené sportovní haly.

Každopádně slibujete alespoň tisíc lidí na zápasy po 22. červnu, do toho by se ve fotbalové lize vešla termínově zásadní část takzvané nadstavby, v níž se rozhoduje o titulu, účastech v pohárové Evropě a sestupu či záchraně v soutěži. V půli srpna už by ale měl startovat nový ročník soutěže. Bude už oproštěn od omezení počtu diváků v hledišti?

No to ne, takhle rychle se virus určitě nevytratí a rizika nepominou. Já myslím, že když všechno půjde dobře, tak budeme pokračovat tím naznačeným směrem a oddělovat lidi alespoň po sektorech. Otevřít brány dokořán a vpustit „full house“ by ale bylo nezodpovědné. V tomto ohledu zůstává obrovským mementem zápas Ligy mistrů mezi Atalantou Bergamo a Valencií, který vstoupí do učebnic a dějin epidemiologie. Tam doslova vybuchla biologická bomba.

Jaká je situace na Karvinsku?

Celkově je virem covid-19 silněji zasažena celá oblast Slezska, v Polsku i u nás na Karvinsku. Co se týče fotbalu a sportu vůbec, platí proto pro Karvinou pořád ten původní striktní limit. To znamená, že při fotbalovém utkání může být na stadionu v Karviné nejvýše 150 osob. Tam je stále potřeba udržovat obzvláštní obezřetnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované