Hlavní obsah

Maďaři chtějí Čechům vybírat pojištění. Koupili trojku mezi srovnávači

Foto: Shutterstock/Godlikeart

Srovnávače pojištění se zaměřují především na autopojištění, tento trh roste a podle odhadů nového majitele srovnávače Porovnej24 dosáhl už 25 procent.

Reklama

Trojka mezi finančními srovnávači, Porovnej24.cz, mění majitele. Od skupiny L2S Europe ho kupuje firma Netrisk Group. Cenu transakce žádná ze stran nekomentuje, podle informací Seznam Zpráv přesáhla 100 milionů korun.

Článek

Budoucnost patří on-linu a na trhu srovnávačů začíná být docela rušno. Maďarská společnost Netrisk Group teď udělala další krok ke svému cíli stát se středoevropskou jedničkou on-line pojištění. Kupuje trojku českého trhu, společnost Porovnej24.cz, a dvojku na Slovensku firmu Netfinancie.sk.

Porovnej24.cz a Netfinancie.sk patřily pod křídla společnosti L2S Europe. Její spolumajitel Martin Špaček přitom ještě nedávno říkal, že kolem srovnávačů krouží mnoho zájemců, ale prodej neplánuje.

Pro Netrisk to rozhodně není první akvizice ani v Česku, ani na tomto trhu. Už loni totiž získal dvojku českého on-line pojištění Klikpojištěni.cz a právě ředitel a zakladatel srovnávače Klik.cz Andrew Fuchs by se měl stát i spoluředitelem nově pořizovaných srovnávačů. Ty budou dál fungovat pod svými názvy, ale vedení firem bude společně spolupracovat a hledat mezi nimi synergie.

Pro Netrisk, který už nyní patří k největším v Maďarsku, představují dva úspěšně dotažené česko-slovenské nákupy velkou vzpruhu. Porovnej24.cz a Netfinancie.sk totiž prodaly spolu s loňskou akvizicí Klik.cz a Klik.sk více než 1,1 milionu pojistných smluv. Podle odhadů by celý jejich pojistný kmen kmen mohl přesáhnout hodnotu 1,7 miliardy korun.

Trh chceme konsolidovat

„Koupí Porovnej24.cz bude Klik první a poslední zastávkou při porovnání a nákupu pojištění, finančních služeb a energií. Porovnej24 má také velmi velké pojišťovací portfolio, které je pro nás jako investiční skupinu zajímavé. Klik a management tým Porovnej24 sdílí také stejné hodnoty, což je pro nás důležité,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Fuchs s tím, že český trh se v oblasti porovnání pojištění dynamicky vyvíjí a skupina Netrisk se ho rozhodla trochu konsolidovat.

„Podle průzkumu, který jsme měli k dispozici loňský rok, a našich odhadů roste online pojišťovací trh a v rámci prodeje pojištění aut dosáhl na 25 %. Ostatní druhy pojištění jsou online v mnohem menším zastoupení,“ říká Fuchs.

Jedničkou českého on-line trhu automobilů dál zůstává ePojištění, díky transakci se jí ale skupina Netrisk významně přiblížila. „V prodeji pojištění aut je prostor a řekl bych, že se blížíme k tomu být jedničkou,“ dodává Fuchs.

Cenu transakce obě strany nezveřejňují. Podle znalců trhu se ale může pohybovat ve vyšších desítkách milionů, podle informací Seznam Zpráv nejspíš překročila 100 milionů korun.

„Dané prodeje bývají lehce specifické, protože kupující obvykle neřeší jen klasické výkonnostní ukazatele, jako je zisk před zdaněním, úroky a odpisy. U daných transakcí se posuzuje také ‚zásah‘ platformy, tedy kolik uživatelů je schopná oslovit, což ne vždy musí být promítnuto ve výkonnostních ukazatelích, ale pro investora to může mít přidanou hodnotu,“ říká odborník na fúze a akvizice Jan Frey ze společnosti KPMG.

A připomíná transakci z roku 2018, kdy se prodával portál Chytrý Honza. V jeho případě šlo o obchod za vyšší desítky milionů korun a investoři si koupili v podstatě zákaznickou databázi, kterou pak mohli třeba využít pro nabízení dalších produktů.

Maďarskou skupinu internetových pojišťovacích webů Netrisk většinově vlastní americký investiční gigant TA Associates. Ten patří mezi přední americké fondy s aktivy přes 30 miliard dolarů. V minulosti byl například jedním z investorů tuzemského výrobce antivirových programů AVG.

Reklama

Doporučované