Hlavní obsah

Maďarská královna gymnastiky slaví sto let, zažila holokaust i emigraci

Foto: Profimedia.cz

Ágnes Keletiová žije od roku 1957 v Izraeli.

Reklama

Maďarská gymnastka Ágnes Keletiová je nejen nejstarší žijící olympioničkou. Současně je také přeživší nacistického pokusu vyhladit Židy a nejúspěšnější sportovkyní židovského původu v dějinách.

Článek

V sobotu oslavila Keletiová sté narozeniny. „Cítím se skvěle. Můj trik je, že se nedívám do zrcadla! Tak zůstanu mladá!“ svěřila se agentuře AFP v listopadu minulého roku.

Pětinásobná olympijská vítězka je nejen nejstarší olympioničkou, je také nejúspěšnější maďarskou gymnastkou. Současně je i nejoceňovanější židovskou sportovkyní v historii.

Nejoceňovanějším sportovcem židovského původu je americký plavec Mark Spitz. Ten byl až do her v Pekingu nejúspěšnějším plavcem všech dob. Poté ho překonal Američan Michael Phelps.

Královna gymnastiky

I přes věk, který Ágnes poznamenal krátkodobou paměť, zůstává gymnastčin odvážný duch nedotčen.

Ve svém bytě, ve kterém má vystaveny medaile i vzpomínky na dobu slávy, se podle agentury AFP pohybuje čiperně. Vtipkuje také o tom, že jí zakázali dělat rozštěp. „Podle mého ošetřovatele to v mém věku není dobré,“ smála se Keletiová, zatímco listovala novou knihou, která vyšla na její počest ke stým narozeninám. Nese název Královna gymnastiky, sto let Ágnes Keletiové.

Životní příběh Ágnes Keletiové, který snoubí olympijskou slávu i holokaust, je jako z hollywoodského filmu.

„Chtěla jsem vidět svět“

Keletiová se narodila v Budapešti v roce 1921 jako Ágnes Kleinová. Získala deset medailí za sportovní gymnastiku, hlavně po třicítce. Utkávala se zejména s dívkami, které byly i o polovinu mladší. Získala pět zlatých medailí v Helsinkách v roce 1952 a v Melbourne v roce 1956.

„Nesportovala jsem pro dobrý pocit. Chtěla jsem vidět svět,“ řekla AFP v rozhovoru v roce 2016.

Keletiová byla součástí národního týmu již v roce 1939. Tenkrát vyhrála svůj první titul pro Maďarsko. V následujícím roce ale již sportovat nemohla. Kvůli svému židovskému původu nesměla vykonávat žádné sportovní aktivity.

V roce 1944 se Keletiové podařilo uniknout z transportu do vyhlazovacího tábora. Dokázala si sehnat falešné dokumenty, vydávala se za služku jménem Piroska Juhászová.

„Přežila jsem díky Pirosce, vyměnily jsme si nejen její oblečení a papíry. Osvojila jsem si i to, jak mluví,“ uvedla Keletiová, která si i v úkrytu na venkově udržovala kondici díky běhu.

Otec Ágnes i další členové její rodiny zahynuli v Osvětimi. Její matku a bratra zachránil švédský diplomat Raoul Wallenberg. Ten v Budapešti zachránil až 100 tisíc maďarských Židů. Poskytoval jim švédské ochranné pasy.

V roce 1957 Keletiová uprchla do Austrálie poté, co se v Maďarsku nepodařilo potlačit antisovětské povstání. Následně se přestěhovala do Izraele, kde se v roce 1959 provdala za sportovního trenéra, Maďara Roberta Bira. S ním měla dvě děti.

Po odchodu do sportovního důchodu pracovala jako trenérka a stala se trenérkou Izraelského národního gymnastického týmu.

Domů, do tehdy komunistického Maďarska, se vrátila jen u příležitosti mistrovství v atletice, to se psal rok 1983.

„Stálo za to dělat něco v životě pořádně, když si vezmu všechnu tu pozornost, která se na mě upínala. Mám mrazení v zádech, když si čtu všechny ty články, které o mně byly napsané,“ řekla Keletiová.

Reklama

Související témata:

Doporučované