Hlavní obsah

Maďarská rodina bojuje, aby syn mohl do běžné školy. Nikde ho nechtěli

Svět bez obalu: Maďarská rodina bojuje za to, aby se jejich autistický syn mohl normálně vzdělávat.Video: RFE/RL

 

Reklama

Goranovi je 9 let. Už ve dvou letech se naučil číst a psát. A teď se začal věnovat učení cizích jazyků, jako je třeba angličtina nebo čínština.

Článek

„Jakmile se naučil číst a psát, úplně ho pohltily knihy. Velmi se zajímá o jazyky. Například se začal učit třeba indický telugský jazyk. Všechno je pro něho zajímavé, což je někdy i opravdu zvláštní,“ říká Goranova matka Henrietta Zadoriová.

Jejímu synovi byla diagnostikována mírná forma autismu, což mu způsobuje obtíže se sociálními dovednostmi a komunikací.

„Goran je intelektuálně velmi vyvinutý. Ale jeho vývoji je těžké porozumět. Zároveň nevychází moc dobře se svými vrstevníky. Bylo nám jasné, že běžná škola by pro něho nebyla vhodná. Kontaktovali jsme proto asi 300 škol, ale každá z nich nám řekla, že jejich zařízení pro něj není to pravé,“ dodává matka chlapce.

V Maďarsku nejsou žádné veřejné školy, které by nabízely speciální asistenci, takže všechny děti mohou navštěvovat jen běžné třídy. Přitom je podle psycholožky Evy Gyarmthyové v zemi asi 170 tisíc dětí, které by zvláštní péči potřebovaly.

„Tyto děti vstupují do vzdělávacího systému, který se nezměnil. Naopak se spíše zhoršil. Tento problém měla vyřešit integrace těchto dětí. To je ale nesmysl, pokud se nic nezmění. Snaží se integrovat děti se speciálními potřebami do systému, ve kterém jsou pak označeny jako nezvladatelné,“ tvrdí Eva Gyarmathyová.

Poté, co se Goranově rodině nepodařilo pro syna najít vhodnou veřejnou školu, umístili ho do soukromé. „Integrace by mohla fungovat, kdyby ji ale nedělali jen na papíře. Ve skutečném životě jsou děti do tříd rozděleny po 30 žácích. Takhle to nemůže fungovat,“ říká matka autistického dítěte.

Henrietta Zadoriová se snaží pomáhat i dalším rodinám, které hledají pro své děti odpovídající péči. Založila nadaci, která pomáhá asi 100 dětem s podobným hendikepem.

Snaží se i přesvědčit vládní úředníky, aby umožnili vést výuku i pro menší počet dětí a byla jim poskytnuta speciální péče. Nadace organizuje i letní tábory, kde se autistické děti učí, hrají hry a jsou samy sebou.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované