Hlavní obsah

Maďarské protivládní demonstrace pokračují třetím dnem. Lidé protestují proti „otrockému zákonu“

Maďarské protivládní demonstrace pokračují třetím dnem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Již třetím dnem v řadě pokračují dnes v Maďarsku protivládní demonstrace podnícené nesouhlasem s novelou zákoníku práce, přezdívanou „otrocký zákon“, která zvyšuje limit na počet přesčasů pro zaměstnance.

Článek

Před protestujícími řečnili podle agentury MTI představitelé prakticky všech opozičních stran. Oproti předešlým dnům má dnešní demonstrace podle maďarských médií klidnější průběh. Organizátoři chtějí v protestech pokračovat i o víkendu.

Vedle Budapešti se podle listu Népszava dnes konal protest i v jihomaďarské Pécsi, zúčastnily se ho stovky lidí. Počet účastníků budapešťské demonstrace, která opět přerostla v pochod historickým centrem města, podle médií překročil dvě tisícovky. Protestující i policisté se tentokrát vyvarovali násilí.

Varovný byl přitom vývoj čtvrtečního protestu, při němž policie více než desetkrát použila slzný plyn a protestující vrhali předměty. Mezi zadrženými byla i Anna Donáthová, místopředsedkyně opoziční strany Momentum. V pátek nad ránem byla propuštěna a odpoledne promluvila na shromáždění.

Novela zákoníku práce umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Protestovaly proti ní odbory a ve vzácné shodě i celá parlamentní opozice. Podle průzkumu agentury Republikon Intézet ji odmítá 83 procent Maďarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované