Hlavní obsah

Maďarsko uzavře tábory, kde protiprávně zadržuje uprchlíky

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci v detenčním zařízení na maďarsko-srbské hranici.

Reklama

Dnešní Středoevropský deník přináší kromě zprávy o zrušení maďarských uprchlických táborů i výsledky průzkumů prezidentských voleb v Polsku, rasistickou kauzu v německé michelinské restauraci a další informace o Marianu Kočnerovi.

Článek

V kontejnerech a za ostnatými dráty

Maďarská vláda uzavře dva tábory v tranzitní zóně u srbských hranic, kde zadržuje migranty a žadatele o azyl. Vláda premiéra Viktora Orbána to oznámila ve čtvrtek s tím, že se tak podřídí rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

Ve dvou táborech obehnaných ostnatým drátem zadržovalo Maďarsko stovky lidí, kteří zde přežívali v dopravních kontejnerech. Podmínky v nich označily lidskoprávní organizace za nelidské.

„Tranzitní zóna bylo řešení, které chránilo maďarské hranice. Verdikt Soudního dvora EU je v tomto případě nešťastný,“ citoval server Euractiv člena kabinetu a místopředsedu parlamentu Gergelyho Gulyase. Politik Fideszu upřesnil, že z táborů odejde 280 lidí, kteří se přemístí do azylových center. Jak dlouho zůstanou tam a co se s nimi stane, ale nevysvětlil.

„Žádosti o azyl mohou být podány pouze na ambasádách v zahraničí,“ řekl Gulyas. Podle zákona z roku 2018 Budapešť automaticky odmítá žádosti o azyl od lidí, kteří předtím projeli (prošli) bezpečnou tranzitní zemí, v tomto případě Srbskem.

Maďarský helsinský výbor informoval, že v táborech bylo mnoho rodin s malými dětmi, zejména z Afghánistánu. Některé z nich strávily v tísnivých podmínkách i více než rok. Evropský soudní dvůr ale v květnu rozhodl, že běženci nemohou být v táborech zadržováni déle než měsíc, aniž by byly jejich případy posuzovány individuálně. Obě tyto podmínky Orbánova nacionalistická vláda porušila.

Dudova podpora klesá

Dva aktuální průzkumy naznačují pokles podpory polského prezidenta a kandidáta PiS Andrzeje Dudy. Podle nového průzkumu agentury Kantar by ho teď v prvním kole volilo 39 procent lidí, tedy o 20 procentních bodů míň, než uvádí průzkum z dubna. Nejspíš za to může očekávání, že by se posunutých voleb zúčastnilo v létě víc voličů: 60 procent.

Do druhého kola by postoupil Rafał Trzaskowski z Občanské platformy s 18 procenty. Následuje Szymon Hołownia s 15, kandidát Konfederace Krzysztof Bosak s 8 a Władysław Kosiniak-Kamysz se 3 procenty. Roberta Biedronie by volila jen 2 procenta dotázaných. Ve druhém kole by měl vyšší šanci na výhru Duda.

Pondělní průzkum United Surveys pro Deník Gazeta Prawna a rádio RMF FM dává Dudovi téměř 44 procent. Trzaskowski má 14, Hołownia 13, Kosiniak-Kamysz 10 procent.

Kočner řešil „velkou rybu” Matoviče

Slovenský podnikatel Marian Kočner, který je podezřelý z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, měl své lidi i na slovenské finanční správě. Podle informací, které v pátek zveřejnila na webu sme.sk nadace Zastavme korupci, úkoloval viceprezidenta „daňařů“ Dušana Pátka.

Pátek se s Kočnerem znal dlouho, oba muži si tykali a často spolu vedli pracovní hovory. Daňový úředník v nich pokračoval i poté, co se objevilo podezření, že kontroverzní podnikatel obral stát o miliony eur fiktivními prodeji hotelů v obci Donovaly.

„Vzhledem k tomu, že vaše otázky obsahují mnohé dezinformace, na ně není možné odpovědět,“ napsal Pátek nadaci Zastavme korupci. Ve své funkci už Pátek nepůsobí, vloni v létě skončil ze zdravotních důvodů.

Kočner svého přítele zjevně úkoloval, úředník mu vždy téměř obratem odepisoval. Oba muži se mimo jiné v roce 2017 bavili o „rozdělané velké rybě“, kterou mohl být současný slovenský premiér Igor Matovič a jeho tehdejší podnikání.

Urážka Číňanů ho stála michelinskou hvězdu

Facebookový status vyhodnocený coby rasistický stál restauraci v německém Düsseldorfu jednu michelinskou hvězdu. Francouzská společnost se rozhodla podnik „Im Schiffchen“ vyškrtnout za svého online průvodce poté, co hvězdný kuchař Jean-Claude Bourgueil označil čínské hosty za nežádoucí.

Foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař düsseldorfské restaurace Im Schiffchen Jean-Claude Bourgueil.

Nepomohla ani lítost 73letého Francouze, ani skutečnost, že svůj kontroverzní status smazal. Nezabodovalo ani Bourgueilovo vysvětlení, že nešlo o rasismus, ale o kritiku „diktátorské čínské vlády“.

„Je to rasismus. Jako člověku, který žije už 15 let v Německu, mi to nepřijde ale vůbec vtipné,“ citovala stanice WDR Düsseldorfana Ťie Sü, který dodal, že šéfkuchař „pošpinil krásné mezinárodní město Düsseldorf.“ Jeho starosta Thomas Geisel (SPD) podle deníku Die Welt prohlásil, že nový typ koronaviru není ryze čínský fenomén a že město nestrpí, aby kvůli pandemii byli rasisticky uráženi nebo diskriminováni jeho obyvatelé asijského původu.

Hvězdný Jean-Claude Bourgueil trest od Michelinu přijal, ale vyjádřil naději, že se jeho podnik v online verzi slavného průvodce zase brzy objeví.

Reklama

Související témata:

Doporučované