Hlavní obsah

Maďarský parlament schválil protiimigrační zákony STOP Soros

Nové protiimigrační zákony dnes prosadili v maďarském parlamentu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Maďarsko má nové protiimigrační zákony, které tvrdě trestají jakoukoli pomoc uprchlíkům.

Článek

Maďarský parlament dnes schválil balíček protiimigračních zákonů zavádějících mimo jiné tresty za jakékoli podporování nelegální migrace, informovala agentura Reuters. Nová právní úprava označovaná jako Stop Soros, kterou kritizovala například Rada Evropy, umožní postihovat nevládní organizace pomáhající migrantům bez práva na azyl. Parlament, v němž má ústavní většinu koalice premiéra Viktora Orbána, schválil rovněž ústavní dodatek bránící příslušníkům „cizích populací“ usadit se v Maďarsku.

Kritizovaný zákon je namířen zejména proti organizacím, které podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros. Ten se stal hlavním terčem Orbánových výpadů v jarní předvolební kampani. Premiér jej viní z aktivní podpory masové imigrace do Evropy a vměšování do maďarské politiky.

Zákon mimo jiné uvaluje zvláštní 25procentní daň na organizace, které podporují migraci.

Kromě nevládních organizací kritizovaly normu například Rada Evropy a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, podle nichž kriminalizuje činnosti, které jsou zcela legitimní.

Orbán patří k nejhlasitějším odpůrcům systému přerozdělování migrantů mezi země Evropské unie, k němuž se Maďarsko stejně jako Polsko či Česko odmítlo připojit.

Reklama

Doporučované