Hlavní obsah

Maďarský premiér chce zatočit s nevládními organizacemi, prý škodí

Maďarský premiér chce zatočit s nevládními organizacemi.

 

Reklama

Viktor Orbán plánuje tvrdý postup speciálně proti společnostem, které podporuje miliardář George Soros.

Článek

Maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem chce zatočit s nevládními organizacemi, které financuje miliardář maďarského původu George Soros.

„Tyto organizace je třeba potlačit jakýmikoli prostředky a myslím si, že je třeba je odsud vymést,” uvedl místopředseda vládnoucí strany Fidesz Szilárd Németh na adresu organizací Transparency International, Maďarský helsinský výbor nebo Společnost pro vládu a svobodu.

Tyto tři organizace patří mezi největší kritiky Orbánovy vlády, kterou obviňují z korupce. Podle Németha „slouží globálním kapitalistům a podporují politickou korektnost víc než národní vlády".

Orbán k občanským sdružením nikdy nezaujímal pozitivní postoj. Za to ho kritizovala Evropská unie i USA. Po výměně v prezidentském úřadu Spojených států se však situace může změnit. Trump totiž během své kampaně Sorose také kritizoval. Tvrdí, že miliardář a dlouholetý podporovatel Demokratické strany je součástí globálních mocenských struktur, které okradly pracující Američany.

Naopak v Orbánovi měl Trump spojence - ten mu již během kampaně vyjádřil podporu. Na oplátku ho už pozval do USA.

Orbánova strana chce také v dubnu předložit nový zákon, který by vyžadoval podrobné majetkové přiznání vedoucích pracovníků nevládních organizací.

Reklama

Doporučované