Hlavní obsah

Madeta kvůli zavřeným restauracím a jídelnám přichází o 1,2 milionu denně

Rozhovor s majitelem Madety Milanem Teplým pro magazín Byznys zblízka.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vládní opatření ovlivňují i export. Firma také odložila investice do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Článek

Největší česká mlékárna Madeta čeká kvůli novým koronavirovým omezením pokles tržeb o více než 25 procent. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou již nyní 1,2 milionu korun denně.

Vládní opatření ovlivňují i export. Firma také odložila investice do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově. Mlékárna ale čeká, že stejně jako při jarní koronavirové krizi stoupne prodej balených plátkových sýrů. ČTK to dnes řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Mlékárna s 1 500 zaměstnanci předpokládá, že u gastro výrobků určených do jídelen, restaurací či hotelů, bude měsíční propad zhruba 1 200 tun. Jsou to litrové smetany, gastro tvarohy, kilogramové pytle strouhaného sýra, pětikilová balení pomazánkového másla nebo mléko ve dvanáctilitrových baleních. U porcovaného zboží, zejména plátkových sýrů, zatím firma skokové nárůsty neeviduje, čeká je ale v příštích týdnech.

Koronavirová omezení ovlivňují i export. „Ve vývozu se nejvíc projevuje omezení jednotlivých států, jako jsou země Arabského poloostrova. Teď vydala prohlášení i Čína, že ze závodů, ve kterých bylo pozitivní testování na covid-19, není možné dovážet. A samozřejmě nás situace omezuje v souvislosti s nástupem lidí na ošetřování člena rodiny nebo do karantény,“ řekla Faktorová.

Ošetřovné (OČR) se teď v Madetě týká asi 30 pracovníků. „Některé zaměstnankyně už ale avizují, že budou muset na OČR nastoupit, protože distanční výuka dětí nefunguje tak, jak by měla, a výuku dětí v kombinaci s prací nezvládají. Co se týče karantén a pozitivně testovaných, evidujeme zhruba 45 případů, z toho pozitivních je jedna třetina,“ uvedla mluvčí.

Hlavní letošní investice za 750 milionů Kč, díky níž začne Madeta od prosince vyrábět v nové sýrárně v Plané nad Lužnicí, pokračuje. Musela ale odložit přípravné práce do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Za dezinfekce, roušky či gumové rukavice dosud mlékárna zaplatila přes dva miliony korun. Stejně jako na jaře pořídila zaměstnancům vitaminové balíčky za 320 000 Kč. „A teď chceme také financovat očkování proti chřipce pro rizikové a stěžejní pracovníky,“ uvedla mluvčí.

Magazín Byznys s hlavním hostem Milanem Teplým.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Loni měla Madeta podle předběžných výsledků obrat 5,6 miliardy korun a zisk po zdanění 208 milionů. V roce 2018 byly konsolidované tržby 5,56 miliardy Kč a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu.

Madeta exportuje kolem pětiny produkce. Má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zpracuje denně 900 000 litrů mléka, z toho 380 000 v Plané. Má 170 dodavatelů, nabízí přes 250 druhů výrobků.

Reklama

Doporučované