Hlavní obsah

Mádlův glosář: Evoluční náskok Slavie v derby soupeř setřel. Slabinu Sparty ale obnažily standardní situace

Foto: Profimedia.cz

Sparťan Lukáš Štetina a slávista Peter Olayinka v nedělním 290. derby pražských „S“

Reklama

Nedělní derby „S“? Jedním slovem: Boj. Fanoušci si bezpochyby vychutnali lítou bitvu, ve které se vedení přesýpalo z jedné strany na druhou, až se nakonec zaseklo uprostřed, na remíze 2:2. Ano, pravdu mají ti, co zmiňují, že, v pomyslném fotbalovém lahůdkářství by nedělní mač Sparty a Slavie do svého sortimentu patrně nezařadili, ale to se dalo čekat. Derby je prostě fotbalová válka a v ní na filigránská kouzla s míčem obvykle prostor nenajdete.

Článek

Slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského rmoutilo, že jeho tým nepodal výkon odpovídající parametrům, jež od něj očekává. Tradiční slávistické zbraně, tedy snaha vysoko napadat rozehrávku soupeře, jakož i údernost hbité kombinace, byly tentokrát poněkud otupeny. Odlišně řečeno: Jiné soupeře Slavia díky svému hernímu stylu a kvalitě provedení obvykle přehrává, v duelu se Spartou se jí to v zásadě nedařilo. Pomohla ale  hned dvakrát gólem ze standardní situace.

Pokud se shodneme na základní premise, že slávistická hra se v této sezoně obvykle jeví jako o něco pokročilejší, rozvinutější a z pohledu hráčů bezpochyby zažitější fotbalové umění nežli to dosavadní sparťanské, jež obvykle doma soupeře přetlačí silou či třeba osobitými kousky značky Stanciu a venku zhusta tápe, pak musíme rozhodně konstatovat, že tentokrát prostě žádná evoluční výhoda Slavie na trávníku opravdu vidět nebyla.

Jak už to bývá, každý chvilku tahal pilku, Sparta měla silnou třicetiminutovku v půli první, Slavia se líp nadechla po pauze. Ale sečteno a podtrženo: zápas byl v mnoha ohledech a faktorech (včetně držení míče či počtu střel na bránu) navýsost vyrovnaný. A byť se tradičně spustila debata o několika diskutabilních verdiktech rozhodčího Ardeleánu (Štetina hrál míč částí těla nejspíš těsně pod ramenem, Ngadeu si k jedné žluté říkal i o další napomenutí, které však už nepřišlo), jeví se nerozhodný výsledek jako logické vyústění duelu.

Slavia šla do vedení a Olayinka trefil brankovou konstrukci. Minul tak těsně slávistickou možnost jít do vedení 2:0. Stejně tak sparťané mohli po obratu skóre utéct z další slibně se rozvíjející situace až na 3:1. Nestalo se. I proto remíza.

Slávistický program je oproti tomu sparťanskému vzhledem k pokračující účasti v pohárové Evropě přeci jen o něco nabitější, z toho tak trochu plyne i větší zdravotní opotřebovanost hráčů z Edenu. Ta v derby generovala dvě vynucená střídání, která Trpišovskému vzala strategický vítr z plachet, když zbývající střídání padlo v poločase na Traoreho, jemuž derby nesedlo. Nejen kvůli odpískané ruce, po níž Sparta kopala penaltu.

Na jaře Trpišovský v derby lépe trefil sestavu až do druhé půle, teď mu další střídání znemožnily vynucené odchody Kúdely a Hušbauera. Do základní sestavy poslal v personální krizi v útoku křídelníka Olayinku, chystaný tah s Mešanovičem už si chystal zbytečně, prostřídat musel dřív a jinak.

Sparťany nejvíc soužilo vědomí, že jim slávisté „šoupli“ dva góly ze standardních situací. Trenér Ščasný těžce nesl, že při osobním způsobu bránění Chipciu a posléze i Radakovič jim přidělené hráče, tedy Kúdelu, respektive Součka, neuhlídali. Zejména Radakovič si nechal Součka v šestnáctce hodně „na volno“ a pak už neměl šanci k němu ve vzduchu vystoupat.

Sparťanská bilance gólů ze standardních situací vypadá v této sezoně napříč soutěžemi následovně: 12 gólů Letenští ze standardek dali, plných 8 dostali. Včetně těch dvou nedělních.

Slavia v sezoně po své standardce 14× skórovala, 5× inkasovala. Opět počítáno ve všech soutěžích. Právě citovaná data poskytla Seznamu společnost Full Report Scouting. Ta se zabývá datovým scoutingem, nabízí i analytický program zacílený speciálně k větší efektivitě standardek.

V případě výhry v derby mohla Slavia utéct rivalovi už na 10 bodů, což by bylo v této fázi soutěže, i při vědomí nadstavby, celkem dost. Nestalo se, po remíze je odstup Sparty jak na Slavii, tak i na Plzeň sedmibodový. Příští kola ukáží, jestli se Letenští dokáží alespoň odtrhnout z partičky nyní sobě rovných, tedy od Zlína a Ostravy (stejně jako Sparta mají  27 bodů), jakožto i od Jablonce (26).  Skupina o titul už se formuje. Ale ten, kdo chce konkrétně o titul opravdu hrát, musí se k vedoucímu duu dostat těsněji.  Neprohra v derby ještě Spartě dává signál neztrácet víru a sen o titulu ještě ze zřetele nepustit.  Sice se vznáší tak trochu v dálavách, ale pořád tam je. A to je nyní pro atmosféru uvnitř Sparty klíčová věc.

Připomeňte si Výzvu Seznamu s Tomášem Rosickým, členem sparťanského vedení:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované