Hlavní obsah

Mádlův glosář o Křetínského Spartě, gigantické ztrátě v tabulce i na účtech a variantách možných změn

Rosický poukázal na to, že Sparta podle něj nemá dostatečně kvalitní náhradníky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Průběžně čtvrtá Sparta ztrácí v ligové tabulce 12 bodů na rivala ze Slavie. V minulé sezoně přitom skončilo letenské hospodaření ztrátou 723 milionů korun. Peníze Daniela Křetínského, majitele Sparty, odtékají ve velkém do pomyslné kosmické černé díry. A Tomáš Rosický, člen sportovního vedení klubu, se na Seznamu zamyslel, v čem jsou aktuální problémy Letenských. Naznačil mnohé, ale o konkrétních možnostech změn zachoval diplomatické mlčení. Řekněme tedy za něj, že se uvažuje o Vítězslavu Lavičkovi a možném zimním odchodu jednoho z dvojice Kanga-Stanciu. A nejen o tom.

Článek

Tomáš Rosický, vzácný host ve studiu Televize Seznam, jež v neděli odvysílalo historicky první přenos z utkání anglické Premier League, se v srdci ještě radoval z výhry jeho milovaného Arsenalu nad Tottenhamem. V jednu chvíli ale musel zvážnět, to když v debatě došla řeč i na fotbalovou Spartu, v jejímž sportovním vedení nyní Tomáš pracuje.

Všechny jeho odpovědi na toto téma si můžete pustit ve videu nad článkem. Reagoval na sobotní porážku na hřišti Slovácka. Ale i na to, že právě na půdě soupeřů se mnohem intenzivněji než doma na Letné odhalují nedostatky současné Sparty.

„Proč je sportovní vývoj týmu pořád tak křehký? Těch faktorů je tam víc, zápas na Slovácku ukázal nedisciplinovanost na více frontách, jak individuální, tak taktickou nedisciplinovanost při bránění standardních situací, těch problémů máme hodně,“ rozvinul Rosický téma zápasu, v němž byli vyloučeni sparťané Kanga a Čivič. Sparta navíc v zápase zahodila dva pokutové kopy, „zásluhou“ Kangy a náhradníka Rističe.

Připomeňte si atmosféru premiérového přenosu Televize Seznam z anglické Premier League:

Spartě podle Rosického schází dostatečná kvalita na střídačce. „Třeba proti Slavii, týmu, který v evropských pohárech dostal do trablů třeba i Zenit, jsme hráli dobrý zápas. Dokázali jsme využívat jejich neduhů, jenže pak jsme zase dostali gól ze standardky a mohli jsme i prohrát. Máme tam pozitiva, ale i obrovská negativa, která nás srážejí. Když vystřídáme, tak herní projev okamžitě klesá, třeba Slavia tenhle problém nemá, i když střídá, úroveň její hry se nemění.“

Rosický naznačil, že na úvahy o případných změnách bude čas po důkladné analýze, jež proběhne po skončení podzimních bojů. Připustil, že mluvit se může také o souběhu pozice trenéra a sportovního ředitele v podání Zdeňka Ščasného. „Ze začátku to vypadalo, že je to v pořádku, po sezoně si vyhodnotíme, jestli ten směr je správný. I obměna kádru je nutná. Co se týká příchodů, majitel klubu to vidí, chápe a souhlasí, jde o to, jak velké změny případně nastanou,“ dodal Tomáš Rosický.

Připomeňte si starší rozhovor se Zdeňkem Ščasným:

Zdeněk Ščasný prezentoval svoji představu o tom, že herní projev Sparty by měl být na trávnících dominantní.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

Připomeňme si některá základní historická fakta. Daniel Křetínský a finanční skupina J&T se na Spartě objevují v roce 2004. Za 14 sezon pod těmito majiteli získala Sparta 4 tituly, zatímco Plzeň 5 titulů, Slavia 3 a Liberec 2. Zatím poslední sparťanský titul je spojen se sezonou 2013/14.

Pro srovnání: v 11 ročnících české ligy „před Křetínským“ triumfovala Sparta v lize osmkrát a hrála celkem pravidelně Ligu mistrů. V éře majitele Křetínského se jí to podařilo naposledy v sezoně 2005/06.

Absence domácích titulů, spojená s nemožností dosáhnout na Ligu mistrů, případně s neúspěchy v jejích kvalifikacích, začaly při ročním rozpočtu Sparty kolem 300 milionů korun vytvářet dlouhodobou číselnou řadu každoročních ztrát. Po 11 letech v permanentním minusu se kumulovaná ztráta vyšplhala na 1,4 miliardy korun. Tuto sumu do rozpočtu průběžně dolepovali majitelé klubu, tedy Daniel Křetínský a J&T.

Aby toho ale nebylo málo, rozhodl se Křetínský loni v létě k velké změně, k takzvané internacionalizaci klubu. Povolal italského kouče Andreu Stramaccioniho i s jeho košatým realizačním týmem a začal přivádět zahraniční posily jako Tala Ben Chaima, Ria Mavubu, Semiha Kayu… Miliony tekly za transferní částky, podpisové bonusy i za platy výrazně přesahující dosavadní letenské zvyklosti.

Nákladný byl i provoz početného realizačního týmu Andrey Stramaccioniho, připomeňte si ho:

Sportovní efekt? Pohárový výpadek v kvalifikaci Evropské ligy už v předkole s CZ Bělehrad, odvolání Stramaccioniho v průběhu jara a v lize páté místo v tabulce sezony 2017/18.

Známe už i přesný ekonomický výsledek této operace. Nedávný nástřel časopisu Forbes 700 milionů teď s odkazem na výroční zprávu připravovanou k valné hromadě Sparty zpřesnil list E15. Uvádí, že v minulé sezoně sice Sparta zaznamenala tržby 654 milionů korun. Ale také ztrátu 723,8 milionu korun, která o necelou půlmiliardu překonala dosavadní nejvyšší ztrátu 237,3 milionu z ročníku 2011/12.

Celé to působí podobným dojmem, jako když zoufale neúspěšný hráč v kasinu zkusí přivolat štěstí tím, že znásobí své vklady do hry. A do banku pak „zahučí“ i s nimi. Hračka jménem Sparta už tedy Křetínského a skupinu J&T stála přes 2 miliardy korun.

Jen pro ilustraci atmosféry, takhle hraje v kasinu James Bond…

Přičemž hráčské položky, do kterých loni v létě investoval, jsou povětšinou k nepotřebě nebo neschopny dalšího prodeje. V zimě pak úpravy kádru pokračovaly, za další investice přišli jiní cizinci, na Letné se začala rozvíjet rumunská kolonie hráčů, objevil se i Guélor Kanga, který sparťany zaujal v dresu CZ Bělehrad.

Obměněný kádr pod vedením Stramaccioniho nástupce Pavla Hapala pak v létě dopadl úplně stejně jako před rokem, tentokrát ho z předkola Evropské ligy vyřadil tým Spartak Subotica. A jak už jsme konstatovali, v lize nyní Spartu nacházíme v tabulce čtvrtou. Od momentu, kdy se ke hře a porážce Sparty nejen na Slovácku vyjadřoval Tomáš Rosický, už si další body za vítězství připsaly jak Plzeň, tak i Slavia, takže na červenobílé nyní Sparta ztrácí 12 bodů, na druhou Viktorii pak 8.

Do nadstavbové skupiny o titul by se Letenští bez problémů dostat měli, ale na první dvě příčky umožňující prát se o Ligu mistrů zase ztrácejí. A zejména jejich nesourodý herní projev aktuálně nedává mnoho nadějí k výrazným posunům.

Na hřišti Sparta dost často nevyhlíží jako tým, ale jako soubor 11 jedinců, jakkoli talentovaných a individuálními fotbalovými schopnostmi vybavených. Jenže fotbal je kolektivní sport a v tomto ohledu se Sparta poněkud ztrácí, což je vidět zejména „venku“, kde na podzim rupla v Plzni, Olomouci, Zlíně a teď na Slovácku.

Pár dní předtím jen s velkým štěstím poprvé po třech letech přešla přes osmifinále poháru, když uspěla v penaltovém rozstřelu v Opavě. Ve stejný den se v karlínském Foru konalo slavnostní setkání ke 125 letům Sparty. A podle svědectví přítomných na něm Daniel Křetínský naznačil, že kdyby to v Opavě dopadlo opačně, přišla by z jeho strany inicializace personálních opatření, řekněme kulantně.

Mezitím si letenský celek připsal prohru na Slovácku, v lize jej na podzim ještě čekají duely s Teplicemi a v Příbrami. A tým je zjevně z formy, z posledních 6 soutěžních zápasů vyhrál po 90 minutách jeden.

Takhle tým po Slovácku hodnotil Zdeněk Ščasný:

Takže co ve Spartě dělají pořád špatně? Na týmu je každopádně cítit velký neklid, napětí, nejistota.

Milan Luhový zmínil, že základní chybu vidí v operaci loňského léta, kdy se začal uměle stavět nový tým na příchozích cizincích. Roman Pivarník ve svých komentářích podotýká, že nový kolektiv, nebo hráči, kteří by kolektiv měli tvořit, nemají společné prožitky vítězství, a také proto se na hřišti chovají odtažitě.

Mozaika neúspěchu se jistě skládá z milionu střípků, jeden donedávna často zmiňovaný se jmenuje (ne)zodpovědnost. Není tajemstvím, že s personální politikou klubu si donedávna osobně hrál Daniel Křetínský. Bez sportovního ředitele, bez oponentury. S figurkami typu Adama Kotalíka, které jen plnily zadání.

To se, přinejmenším hypoteticky, změnilo. Klub má generálního ředitele v podobě Františka Čupra, muže, který na rozdíl od svého předchůdce Kotalíka má zkušenosti s řízením velkých firem. Sportovním ředitelem je Zdeněk Ščasný a pomáhat mu má Tomáš Rosický. Jeho přesná role není zcela vyjasněná, každopádně plní roli jména, které dává celému uskupení respekt a podporu fanoušků.

Po rychlém vyhazovu Pavla Hapala v úvodu sezony se Ščasný ujal i trénování týmu. Nejprve dočasně, v průběhu podzimu byl ve funkci potvrzen v souběhu s rolí sportovního ředitele.

Pavel Hapal si na Letné dlouho nepobyl, teď už vede slovenskou reprezentaci:

Nabízejí se otázky: Je Ščasný ten pravý? Měl by obě zmíněné role spojovat? Je mu 61 let, jeho největší trenérské úspěchy v lize spojené s titulem se Spartou či předními umístěními s Viktorií Žižkov se podobně jako angažmá v Panathinaikosu datují někam k přelomu tisíciletí. Ano, v novodobé éře dovedl Spartu v sezoně 2015/16 až do čtvrtfinále Evropské ligy.

V té době spolupracoval s asistentem Stanislavem Hejkalem, který řadě fanoušků přišel (nevím proč) k smíchu, ale spolupráce s ním se jevila výrazně úspěšněji než stav současný. Možná si to málokdo z příznivců Sparty uvědomuje, ale jediným současným Ščasného asistentem je Radoslav Kováč. Bývalý reprezentant možná přináší do týmu dobrou náladu a schopnost dorozumět se, ale že by byl nějakým expertem na vedení tréninkových jednotek, to dosud nikde neprokázal.

Což je pro Spartu typické, ode zdi ke zdi. Od dvacetičlenného realizačního týmu Andrey Stramaccioniho k tandemu sportovního ředitele a asistenta bez erudice.

Příchod hráčů, kteří začali brát desetinásobně větší platy než starousedlíci, rozbil loni v létě klid v kabině a dodnes nese svoje následky. Zdrcení Lafatové a spol. už jsou sice pryč, ale třeba takový Josef Šural si nejspíš řekl, že když po značnou část minulé sezony tým sám táhl jako lídr, měl by být podle toho i ohodnocen, což přenesl do jednání o nové smlouvě.

V létě jmenovali Šurala kapitánem Sparty. Ale to už je z dnešního pohledu dávno…

Jenže narazil. Přestože podle informací Seznamu byla Sparta ochotná mu gáži až zdvojnásobit, pořád se to se Šuralovými představami míjí. Bohužel pro něj mu odešla i sportovní forma. A přestože sám hráč údajně stále věří, že se na Letné domluví, Sparta už s ním od zimy nejspíš nepočítá. Ani předběžné nabídky maďarského Vidi či amerického New York City však zatím podle všeho Šuralovy představy nenaplňují.

Nejistotu do hry vnáší i avizovaný příchod Švéda Davida Karlssona z Norrköpingu a jednání s Bořkem Dočkalem, kterému se po hostování v USA dvakrát nechce vracet do Číny. Jen s problémy si lze totiž představit, že by Sparta ve středové řadě zužitkovala Kangu, Stanciua, Dočkala a ještě křídelníka Karlssona.

Potichu se hovoří o tom, že Kanga, nebo Stanciu by mohli Letnou v zimě opustit. Kanga je svérázná povaha, která si, kulantně řečeno, jen těžko hledá v kabině kamarády. Ale zároveň je velkým Ščasného oblíbencem.

Stanciu má být trochu rozhozený skutečností, že mu Sparta v návalu srdečnosti v průběhu podzimu už asi čtyřikrát měla předestřít, že mu nabídne prodloužení smlouvy za vylepšených podmínek. Jenže pak v reálu žádný takový návrh k podpisu nepřinesla.

Připomeňte si rozhovor, který Seznamu poskytl Nico Stanciu:

Nico Stanciu má výbornou kopací techniku, stabilita jeho výkonů ale není dokonalá.Video: David Janeczek

I tahle nejistota se pak může přenést do situace, že hráči (Stanciu, Kanga) neproměňují pokutové kopy. A že se na Slovácku v závěru zápasu nenajde k exekuci nikdo jiný než náhradník Ristič, který se zrovna objevil na trávníku asi po půl roce.

Mimochodem, upomíná to na starý příběh z kvalifikace Ligy mistrů 1998/99 proti Dynamu Kyjev, kdy se z opor tehdejšího Ščasného týmu prakticky nikdo neměl k tomu, aby se zúčastnil penaltového rozstřelu. Jde o spojení čistě náhodné?

Na zimním přestupovém trhu hypoteticky může být zájem o útočníka Tetteha. Je přitom otázkou, jak dlouho ještě s různými zraněními bude lavírovat Václav Kadlec, české jméno, do kterého Daniel Křetínský mnohé investoval. A ještě se mu toho oplátkou mnoho nevrátilo.

Na to, co se na Letné v zimě bude, nebo nebude dít, mohou mít vliv ještě zbývající dva zápasy. Předpokládejme, že pokud je Sparta oba vyhraje, na Ščasného pozici se nejspíš nic nezmění.

V případě, že by to dopadlo nějak výrazně hůř, stála by Sparta před tradičním problémem: Ale koho? Žádnou trenérskou variantu podle všeho připravenou nemá. V časech uplynulých jednání s nejúspěšnějšími českými kouči Jindřichem Trpišovským a Pavlem Vrbou s pozitivním výsledkem neuspěla a teď už se na tom asi nic měnit nebude.

Ačkoli to dosud nebylo oficiálně oznámeno, za jisté se má, že volný bude Vítězslav Lavička, kterého by u reprezentační „21“ měl vystřídat Karel Krejčí.

Vítězslav Lavička si ještě pamatuje, jaké to je získat se Spartou mistrovský titul:

Mnoho jiných variant se nenabízí. Sparťanskou DNA v sobě nosí Martin Hašek, který pracuje úspěšně v Bohemians. Ale jeho styl práce a představa fotbalu směřují k úplně jinému pólu, než k jakému dosud Sparta tendovala. Volný je Roman Pivarník, mnoho dalších možností tu vskutku není.

Každopádně až si Sparta pořeší, kdo ji bude trénovat, může si říct, kdo za ni bude hrát. Nastínili jsme, že z trojice Kanga, Stanciu, Dočkal se dost možná vejdou do budoucnosti Sparty jen dva.

A pak lze začít řešit detailnější záležitosti, jako jestli místo Čiviče, na kterého jsou údajně nabídky, může přijít třeba Hanousek z Jablonce, nebo jestli Sparta ještě zintenzivní zájem o libereckého Ševčíka. Příchodem Karlssona už se asi smazala varianta Masopust, tento křídelní jablonecký hráč míří podle všeho do Slavie. Alternativou za Frýdka (a možná odcházejícího Váchu) pak může být Martin Hašek mladší, na kterého Sparta drží předkupní právo.

V první řadě by si ale Sparta měla zpřesnit, jakou roli v rozhodovacích procesech hrají majitel, generální ředitel, trenér, sportovní ředitel, Tomáš Rosický… Kdo má jaké úkoly a za co nese zodpovědnost. A také, kde chce Sparta být za půl roku, za rok, za pět let. Jak toho docílit a kolik do toho případně ještě investovat. Vypadá to jednoduše, ale všechno nasvědčuje tomu, že ani takhle jednoduché otázky Sparta dobře zodpovězené neměla a možná stále nemá. Třeba se začátek úspěšného řešení skrývá právě v odpovědích na ně.

Reklama

Doporučované