Hlavní obsah

Mádlův glosář: Po moskevském zázraku už Vrba z Ligy mistrů opět nahlíží do jarní pohárové budoucnosti

Foto: Profimedia.cz

Pavel Vrba vede Viktorii Plzeň k dalšímu historickému úspěchu.

Reklama

Potřetí hraje Viktoria Plzeň skupinu Ligy mistrů. Potřetí pod taktovkou trenéra Pavla Vrby. A po úterním vítězství v Moskvě v poměru 2:1 nad CSKA má velmi dobře nakročeno k tomu, aby se potřetí v historii přehoupla na jaře ze třetího místa skupiny Ligy mistrů do dalších bojů v Evropské lize.

Článek

Liga mistrů je zaprvé soutěž, ve které vyděláte spoustu peněz. Zadruhé soutěž, ve které se můžete utkat s nejlepšími fotbalisty na kontinentu. A z hlediska českých klubů pak soutěž, ve které se po sportovní stránce musíte upnout zejména na souboj s týmem ze třetího losovacího koše.

Protože první dva týmy ze skupiny pokračují dál ve vyřazovací části Ligy mistrů. A třetí ze skupiny proskočí do jarní části Evropské ligy. A Viktoria Plzeň má po nečekaném triumfu v Moskvě významně zaděláno na to, že by se jí to i při třetí účasti v soutěži mohlo podařit.

Když už jsme to nakousli s těmi penězi... Účast ve skupinové fázi = 15,25 mil. eur (395 mil. Kč). Bod za domácí remízu s CSKA = 0,9 mil. eur (23,3 mil. Kč). Tři body za výhru v Moskvě = 2,7 mil. eur (70 mil. Kč). Celkem zatím Plzeň v této pohárové sezoně vydělala na bonusech od UEFA 488 milionů korun, ještě hraje doma s AS Řím. A případná účast v prvním vyřazovacím kole Evropské ligy je honorována částkou 0,5 mil. eur, což je zhruba 13 milionů korun.

Dosavadní vystoupení v Lize mistrů ukazují, že postoupit do jara lze i přes jedinou výhru ve skupině. V sezoně 2011/12 Viktoria remizovala doma s BATE Borisov a třetí místo ve skupině získala díky výhře 1:0 v Bělorusku. S Guardiolovou Barcelonou se tehdy dvakrát prohrálo, na závěr přišla remíza s AC Milán.

Tweet Karla Häringa

V sezoně 2013/14 přišlo pět porážek s Manchesterem City, Bayernem Mnichov a v Moskvě. Doma však v posledním duelu Plzeňáci tým CSKA porazili 2:1.

A že si právě na „Armějce“ věří, dokázali i včera. Možná i díky vědomí, že v prvním zápase skupiny je Viktoria doma dokázala přehrávat, vedla 2:0. Ale vše tehdy 19. září vyústilo do remízy 2:2.

Zdálo se, že tým CSKA získal v mezidobí jen obtížně smazatelnou konkurenční výhodu, to když v domácím prostředí zdolal trápící se Real Madrid. Plzeň tedy v Lužnikách musela vyhrát, aby si vlastně znovuvytvořila a poté mohla udržet reálnou naději na třetí místo ve skupině. Navzdory prvnímu poločasu, který nic takového ani omylem nenaznačoval, to ovšem dokázala.

Tweet Viktorie Plzeň

Západočeši v Lužnikách absolutně nechytili začátek, po zbytečných ztrátách míče se na Hruškovu branku valil jeden útok za druhým. A když Petržela k řadě svých chyb připsal další uvnitř šestnáctky, tentokrát po zásluze chybu obtěžkanou nařízením pokutového kopu, bylo ouvej.

Nikola Vlašič, bratr chorvatské šampionky ve skoku vysokém, skóroval, na hřišti i v dalším průběhu dominoval a při zpětném hodnocení bude Moskvany hodně tížit skutečnost, že velkou převahu z tohoto úseku zápasu nedokázali do skóre obtisknout jednoznačnějším způsobem.

Těsně před půlí se Plzeň mohla nadechnout, když se po ojedinělé akci penalta kopala i v její prospěch, ale slovenský středopolař Procházka dal nepovedeným pokusem veteránu Akinfejevovi možnost zazářit.

V tu chvíli si asi „Armějci“ řekli, že je s hosty definitivně ámen a jim už se nic nemůže stát. Což byla patrně chyba rozhodující.

V 56. minutě totiž Viktoria získala pevnější půdu pod nohama, to když po akci dvou chlapíků se špatným svědomím, tedy Petržely a Procházky, zasvištěl balon do sítě a skóre 1:1, hodně vzdálené všemu dosavadnímu, co se předtím na hřišti odehrálo, najednou Viktorii posunulo na vzdálenost jediného gólu k cíli, s nímž do Moskvy přijela.

A ten vítězný cíl pak k úžasu domácích naplnila 9 minut před koncem, kdy se Hejda prosadil při standardní situaci.

Nutno uznat, že trenérem Vrbou vzývaná zkušenost a vyzrálost jeho týmu tentokrát slavila triumf na celé čáře. Z relativního mála vytěžila Viktoria opravdu maximum. I když nutno říct, že ve druhé půli po prostřídání předváděla výrazně lepší výkon než v zoufalém poločase prvním.

Úplně vyhráno ale v otázce postupu do jarních bojů ještě nemá. Stále se hraje ještě jedno kolo zápasů a CSKA má v tabulce stejný počet bodů jako Plzeň, kterou ovšem hřeje lepší bilance ze vzájemných utkání.

Platí jednoduché pravidlo: Plzeň bude třetí, pokud v posledním duelu získá alespoň stejný počet bodů nežli Moskvané. Ti hrají na Realu Madrid, Plzeň hostí AS Řím. Pokud Viktoria Římany porazí, není co řešit, jinak se musí ohlížet na to, aby tým CSKA náhodou něco neuhrál na San Bernabeu. Což se při kolísavé formě aktuálně 6. týmu španělské La Ligy, schopného prohrát 0:3 i na půdě Eibaru, nedá letos zcela stoprocentně vyloučit.

Reklama

Doporučované