Hlavní obsah

Mádlův glosář: Slavia mistra přejela, Vrba to chlapsky uznal. Debakl možná nerozhodl nic, možná mnohé

Foto: Profimedia.cz

Slávisté slavili v sobotu večer velké vítězství.

Reklama

Fotbalová Slavia rozdrtila úřadujícího mistra z Plzně 4:0. Pro další vývoj ligy to nemusí znamenat skoro nic. Nebo při konečné rovnosti bodů skoro všechno.

Článek

Ten zápas poutal speciální pozornost, logicky. Slavia s Plzní obsadily druhou a první příčku v konečné tabulce minulého ročníku ligy, na stejných pozicích se držely i v té aktuální, průběžné.

A Slavia doma v Edenu tým Plzně popáté v řadě porazila. Tentokrát vysokým rozdílem 4:0 a díky lepšímu celkovému skóre už se v tabulce dívá na Západočechy svrchu.

Ano, podstatné je samozřejmě pořadí v tabulce konečné, která přijde na řadu nikoli po 30 odehraných kolech, ale dokonce až po nadstavbě, jež oba kohouty svede velmi pravděpodobně i ke třetímu vzájemnému duelu v ročníku. Ale i tak zápas v Edenu před 17 tisícovkami diváků mnohé ukázal.

Především zásadní rozdíl v konceptu obou týmů. Slavia pod trenérem Jindřichem Trpišovským úspěšně sází na herní agresivitu a přímočarost, Plzeň se drží kombinačního fotbalu.

Cest k úspěchu vede celá řada a až v konečném účtování se ukáže, která je lepší. V sobotu v Edenu ale Slavia předvedla větší mentální stabilitu, koncentraci a vyrovnanost. Soupeře svým pojetím fotbalu vyvedla z rovnováhy a donutila ho k chybám.

A poté, co si rozhodčí je dovolil odpískat jako prohřešky proti pravidlům, ukázalo se, jak tenoučká je slupka plzeňské sebejistoty. Záhy totiž zpod ní vybublaly na svět podrážděnost, vztek, negativní emoce - a s nimi ztráta disciplíny, oslabení a pak už jen zmar.

Jak po utkání ukázaly záběry O2 TV, v samém úvodu utkání, konkrétně po souboji, který i se zapojením rukou vedl slávista Deli s Krmenčíkem, měl být na hranici šestnáctky odpískán trestný kop pro Plzeň (rozhodně ne penalta). Stalo se to ovšem zcela mimo souboj o míč, mimo zorný úhel hlavního sudího, kterému asistent echo nedal - a tak hra pokračovala dál a možná i díky snížené koncentraci vztekajících se Plzeňanů vstřelila Slavia už ve 3. minutě expresně rychlý gól.

To byl samozřejmě první krok vedoucí k celkovému debaklu hostí. Ke konci poločasu pak následovala Zemanova ruka uvnitř šestnáctky, viditelná nejspíš i z kosmu. Slávistická penalta, kterou Hušbauer špatně umístil, brankář Kozáčik vyrazil a po následné dohrávce, kdy viktoriáni nebyli schopni odpravit včas balon mimo nebezpečný prostor, pak i Hubníkův opět zcela jasný faul loktem. A penalta druhá, kterou už Stoch proměnil.

Mezitím ještě nepříčetní viktoriáni v houfu stačili honit rozhodčího Ardeleanu po hrací ploše. Hubník inkasoval druhou žlutou kartu v utkání a byl vyloučen, LImberský si připsal žluté napomenutí. Nechme na svědomí sudího, co v danou chvíli přeslechl a zda neměl být ještě přísnější.

Dostat totiž třeba Hubník červenou kartu rovnou, chyběl by pak ve větším počtu utkání než jen příště doma proti Opavě. Následně jede Plzeň do Jablonce a hostí Spartu...

Pokud si opět zúžíme pohled jen na sobotní utkání, za stavu 2:0 pro Slavii a v situaci, kdy byla Plzeň v závěru první půle o jednoho muže oslabená, už bylo utkání prakticky vyřešené.

Spasit ji snad mohl v úvodu druhé půle, kdy měl ještě tým dost sil, nějaký velký nápor, který by vedl k rychlému kontaktnímu gólu nebo k tomu, aby Ardeleanu dostal příležitost opět srovnat počet mužů na hřišti. Ale vůbec nic takového se nekonalo.

Slavia mohla vyhrát i vyšším rozdílem, sudí jí ve druhé půli neuznali regulérní gól, když před Teclovým zásahem signalizoval praporek neexistující ofsajd.

Plzeňští, konkrétně Radim Řezník, pak po utkání vyprávěli, že na penalty mají vlastní názor, aniž by ho ovšem ozřejmili. Jejich trenér Pavel Vrba chlapsky konstatoval, že Slavia vyhrála, protože byla lepší. A nejspíš to sdělí i svým svěřencům. Pobyt na růžovém obláčku nedotknutelnosti totiž jejich psychice, koncentraci a následně i výkonům zjevně nesvědčí.

K utkání, jeho atmosféře i k hanlivým pokřikům, jež duel provázely, se jistě ještě vrátíme v klasickém pondělním videoglosáři s Jiřím Hoškem. I případné doplnění kádru Slavie ještě vyřeší pondělí, protože právě o půlnoci 3. září přichází uzávěrka soupisek pro Evropskou ligu. Nejhlasitěji se mluví o příchodu Traoreho ze Zlína, debatuje se též o možnosti stažení Matouška z hostování v Příbrami.

Dnes se nabízí ještě jedna drobná poznámka: Sobotní výsledek může mít hodnotu „jen” 3 bodů do tabulky. Nebo i hodnotu zásadní. Pokud by byl další vývoj ligy vyrovnaný a po 30 kolech skončily Slavia a Plzeň na zisku stejného počtu bodů, může mít sobotní skóre 4:0 cenu zlata. Protože asi nelze předpokládat, že na jaře Viktoria slávisty přestřílí vyšším rozdílem než 4:0, získala by Slavia (samozřejmě jen v případě zmíněné bodové rovnosti) výhodnější pozici pro nadstavbu.

První tým pořadí po 30 kolech totiž v nadstavbě hraje s druhým, třetím i čtvrtým celkem po základní části na svém vlastním, domácím stadionu. Což je výhoda obrovská.

A navíc platí ještě jedno pravidlo: Pokud by i po nadstavbě měly dva týmy shodný počet bodů, rozhoduje bodový zisk po základní části. Je-li shodný, pak bilance jejich vzájemných zápasů ze základní části. Lichý duel v nadstavbě by nehrál roli. I proto se nakonec sobotní debakl Plzně v Edenu může teoreticky stát pro soutěž klíčovým.

Reklama

Související témata:

Doporučované