Hlavní obsah

Madonna, Scarlett Johansonová a další. Demonstrace proti Trumpovi se zúčastnilo mnoho celebrit

„Dobro v těchto volbách nezvítězilo, zvítězí ale příště," zvolala na demonstraci zpěvačka Madonna.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Budeme vás respektovat, když vy začnete respektovat nás, ženy, řekla na adresu prezidenta Trumpa herečka Scarlett Johansonová.

Článek

Na půl milionu lidí se v sobotu shromáždilo před budovou amerického Kongresu, aby vyjádřilo nesouhlas s novým prezidentem Donaldem Trumpem. Původním podnětem pro davové shromáždění sice byla manifestace za práva žen, brzy se ale přeměnila v protest proti hlavě státu.

Mezi řečníky, kteří v průběhu dne veřejně vystoupili, byla mimo zákonodárců také celá řada veřejně známých osobností.

Projev Scarlett Johansonové na Twitteru pochválila její herecká kolegyně, známá z filmu Vlk z Wall Street.

„Prezidente Trumpe, nevolila jsem vás,” řekla herečka Scarlett Johansonová, známá například z filmu Avengers. „Respektuji vás, možná i budu schopna vás podporovat, nejprve ale musíte vy začít respektovat mě,” vyjádřila se za všechny ženy herečka známá například z filmů Avengers nebo Ztraceno v překladu.

„Tento strašlivý moment by nás sakra mohl konečně probudit,” nešetřila nového prezidenta Madonna. „Dobro nezvítězilo v těchto volbách, zvítězí ale příště,” zvolala autorka známého hitu Like A Virgin.

Slova se ujala také zpěvačka Alicia Keys, novinářka Gloria Steinemová, nebo režisér Michael Moore, který se již v minulosti netajil ostrými názory proti jinému republikánovi, jemuž patřil Bílý dům, Gerogi W. Bushovi.

Režisér Michael Moore vystoupil při sobotním protestu proti Donaldu Trumpovi

„Nemyslím si to,” řekl Moore na adresu úvodní strany výtisku The Washington Post, kde stála informace o tom, že se Trump ujal moci. Režisér noviny následně roztrhal a dodal: „Pokud se stydíte a říkáte si, proč byste zrovna vy měli kandidovat na příštího prezidenta, tak na to teď není prostor. Stud musíte odhodit tak jako já, já jsem se také hrozně styděl, když jsem kandidoval do školní rady," prohlásil k davu.

„Prezident není Amerika. Jeho kabinet není Amerika. Kongres není Amerika. Amerika jsme my a my jsme tady a nikam nepůjdeme," řekla americká herečka America Ferrerová, jejíž rodiče přišli do USA z Hondurasu. „Tohle je pouze první den našeho hnutí," dodala.

Průvod za práva žen, označený názvem #WomensMarch, byl organizován také v Los Angeles či New Yorku, kde se jej zúčastnily například zpěvačky Katy Perry, Demi Lovato a Miley Cyrus, nebo herečky Barbra Streisand, Drew Barrymore a Emma Watson.

Reklama

Související témata:

Doporučované