Hlavní obsah

Madrid chce převzít kontrolu nad Katalánskem a uspořádat tam nové volby. Jde o státní převrat, tvrdí Katalánci

Madrid převezme kontrolu na Katalánskem.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Nové volby v Katalánsku a omezení autonomie regionu. To požaduje španělský premiér Mariano Rajoy. Oznámil to v sobotním živém vstupu. V novém kabinetu nechce vidět sesazené členy katalánské vlády.

Článek

Španělská vláda převezme částečnou kontrolu nad doposud autonomním Katalánskem s cílem tam obnovit ústavní pořádek a uspořádat nové volby do tamějšího regionálního parlamentu. Oznámil to v sobotu v přímém televizním přenosu španělský premiér Mariano Rajoy po mimořádném zasedání ústřední vlády v Madridu.

S podporou španělského senátu, ve kterém má vládní Lidová strana převahu, hodlá ústřední vláda sesadit katalánský regionální kabinet v čele s jeho předsedou Carlesem Puigdemontem. Také podle Rajoye chce částečně omezit působnost regionálního parlamentu, například nejmenovat do jeho předsednictví členy sesazené vlády, jejíž povinnosti převezme náhradní administrativa.

Rajoy tvrdil, že tím Katalánsko nezbavuje autonomie, ale že mají být sesazeni jen představitelé, kteří porušili zákony. Předčasné volby v regionu by se měly konat do šesti měsíců, případně i dříve. Podle Rajoye je cílem těchto opatření obnovit také národní sounáležitost mezi obyvateli regionu a zbytku Španělska. Také má být zajištěna „neutralita institucí v Katalánsku”, „sociální péče a hospodářský růst” i „práva a svobody všech Katalánců”.

Vláda tak chce s pomocí senátu, který o její žádosti bude jednat a hlasovat v pátek, aktivovat článek 155 španělské ústavy, což doposud žádná jiná vláda za čtyři desítky let španělské demokracie neudělala.

Rajoyovy kroky představují státní převrat, tvrdí Katalánci

Katalánští separatisté označili rozhodnutí ústřední vlády v Madridu převzít kontrolu nad regionem za státní převrat a nástup totalitarismu. „Pojďme dnes, více než kdy jindy, bránit demokracii a občanská a politická práva,” reagoval na Twitteru katalánský vicepremiér Oriol Junqueras. Politik ze separatistické Republikánské levice Katalánska přislíbil účast na plánované demonstraci v Barceloně. Chce se tak postavit nástupu totalitarismu.

Předsedkyně Republikánské levice Katalánska Marta Rovirová prohlásila, že Rajoyovy kroky představují státní převrat, který má za cíl rozdrtit katalánskou samosprávu a její tužbu odtrhnout se od Španělska.

Separatistická strana je součástí vládní aliance Společně pro ano katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který má večer reagovat na záměry Rajoyovy vlády. Puidgemont se rovněž slíbil zúčastnit demonstrace.

Podle Puigdemonta jde o nejhorší útok proti Katalánsku od dob Franka

Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup ústřední vlády, tedy aktivaci článku 155, za nejhorší útok proti Katalánsku od dob diktatury Franciska Franka. Dále ve svém vystoupení řekl, že Katalánci nemohou opatření španělské vlády akceptovat. Rozhodnutí Rajoyovy vlády podle něj odporuje principům právního státu.

Puigdemont označil Rajoyův pokus Katalánsko ponížit za útok proti demokracii. Podle agentury AP skrytě pohrozil vyhlášením nezávislosti a vyzval poslance katalánského parlamentu, aby se tlaku Madridu nepodvolili. Chce svolat katalánský parlament, aby opatření Madridu prodiskutoval a reagoval na něj.

Reklama

Doporučované