Hlavní obsah

Maduro chce rozšířit své milice o milion členů, Guaidó vyzval lidi, aby vyšli do ulic

Venezuelský prezident Nicolás Maduro chce rozšířit jednotky civilní obrany o milion nových členů.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Milion nových členů chce venezuelský prezident Nicolás Maduro vidět do konce roku ve skupině civilní obrany, která je zamýšlena jako doplněk armády a zodpovídá se přímo hlavě státu. Prezident na sobotním shromáždění v Caracasu milicionáře chválil za připravenost bránit suverenitu vlasti „se zbraní v ruce“, také je ale vyzval, aby se zapojovali do zemědělských prací.

Článek

„S vašimi puškami na ramenou buďte připraveni bránit otčinu a vykopat brázdu, kam se zasadí semínka, z nichž vzejde potrava pro obec, pro lid,“ prohlásil Maduro před zhruba tisícovkou členů domobrany. Vyzdvihl zároveň jejich připravenost „bránit se zbraní v ruce mír, suverenitu, územní celistvost, nezávislost a život naší vlasti“.

Civilní milice založil v roce 2008 Madurův předchůdce Hugo Chávez a jednotky má v přímé kompetenci prezidentský úřad, vysvětluje agentura Reuters. Média uvádí, že domobrana v současnosti čítá na dva miliony příslušníků. Podle latinskoamerické zpravodajky BBC Candace Pietteové bude Madurova výzva o rozšíření jejich řad chápána jako prezidentova snaha ještě více se obrnit, a to jak politicky, tak fyzicky.

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó, který se v lednu prohlásil za právoplatnou hlavu státu, se snaží na svoji stranu dostat armádu, nejvyšší velení ale zatím zůstává Madurovi věrné. Po letech vlády socialistického prezidenta Venezuela ekonomicky kolabuje a zdejší obyvatele sužuje nedostatek potravin i výpadky proudu.

Zatímco Maduro promlouval k milicionářům v Caracasu, Guaidó cestoval po západovenezuelském státě Zulia, který byl podle Reuters výpadky elektřiny obzvláště postižen. Opoziční vůdce vyzval lidi, aby vyšli do ulic a „zahájili poslední fázi konce uzurpace“.

Reklama

Související témata:

Doporučované