Hlavní obsah

Maduro odmítá humanitární pomoc. Dialog s opozicí chce zprostředkovat Vatikán

Státy vyzývají k dialogu i k předčasným volbám.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Vůdce opozice ve Venezuele Juan Guaidó žádá o humanitární pomoc. Prezident Nicolás Maduro ji odmítá. Papež nabídl oběma stranám roli zprostředkovatele.

Článek

Situace ve Venezuele je stále nestabilní. Předseda opozicí ovládaného parlamentu ve Venezuele Juan Guaidó, jehož za prozatímního prezidenta této jihoamerické země uznaly už více než čtyři desítky států, pokračuje ve schůzkách se zástupci různých vrstev venezuelské společnosti. Guaidó také v úterý jednal se starosty o chystané humanitární pomoci. Tu autoritářský prezident Nicolás Maduro, kterého jako hlavu Venezuely stále uznává mimo jiné Rusko, Čína a Turecko, odmítá s tím, že je to součást intervence USA a Kolumbie, které se podle něj takto snaží jeho režim svrhnout.

Rozhovor s Martinem Reyem o situaci ve Venezuele.Video: Seznam Zprávy

Tento týden Maduro zopakoval, že země humanitární pomoc nepotřebuje. „Nejsme žebráci, všechno, co potřebujeme, si můžeme a umíme vyrobit tady ve Venezuele,“ uvedl Maduro. Podle expertů ale má výrazný podíl na současné ekonomické krizi v zemi právě řízená hospodářská politika socialistické vlády.

Venezuelský parlament v úterý schválil zákon o přechodu země k demokracii, podle něhož by po Madurově pádu měl Guaidó do 30 dnů vyhlásit volby. Zákon také stanoví, že přechodná vláda v čele s Guaidóem může vládnout maximálně rok; lhůta se bude počítat od pádu Madura. Poslanci také jmenovali další diplomatické zástupce opozice v zahraničí.

Evropská unie, Spojené státy i další země uznaly opozičního vůdce Juana Guaidóa coby prozatímní legitimní hlavu státu. Přidaly se k výzvě většiny členů takzvané Limské skupiny, do níž patří například Argentina, Brazílie nebo Kanada, aby ve Venezuele byly rychle uspořádány předčasné prezidentské volby.

Guaidó se prohlásil dočasným prezidentem 23. ledna, poté co parlament označil druhý prezidentský mandát Nicoláse Madura za nelegitimní, protože vzešel z nedemokratických voleb a také proto, že Maduro složil přísahu před nejvyšším soudem, nikoli před parlamentem, jak stanoví ústava. Podle ní se vedení země ujímá předseda parlamentu, pokud hlava státu nenastoupí do úřadu. Maduro druhý mandát zahájil, podle opozice ale nelegitimně.

Vatikán je ochotný sehrát ve Venezuele úlohu zprostředkovatele, pokud o to požádají obě strany. Nejprve však musejí být podniknuty předběžné kroky k jejich sblížení. Podle agentury Reuters to řekl papež František v letadle při návratu z návštěvy Spojených arabských emirátů.

Mexická vláda uvedla, že nehájí dosavadního venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a že v současné politické krizi ve Venezuele chce zůstat nestranná. Informovala o tom agentura Reuters. „Nehájíme Madura ani jeho režim, nezaujímáme v této věci žádné politické stanovisko, přejeme si dialog,“ řekl podle Reuters šéf mexické diplomacie Marcelo Ebrard. „Nepřidáváme se na žádnou stranu, každý může mít svůj názor,“ uvedl také ministr.

Reklama

Doporučované