Hlavní obsah

Druhý pokus o zdolání povrchového dolu: Biker sjel až na dno

Foto: Miloš Štáfek

Díky horskému elektrokolu se Gaspi mohl odhodlat i k odvážnému výjezdu po stěně vytěženého uhlí.

Reklama

Richard Gasperotti se pokusil sjet na kole prudké stěny povrchového dolu Bílina už na jaře. Tehdy ho z areálu vyhnal déšť. Jak dopadl druhý pokus?

Článek

Jako rodilý Jirkovan vyrůstal na dosah díry. Takhle tady říkali povrchovému dolu na dobývání uhlí. V osmdesátých letech pálily elektrárny uhlí bez odsíření a s příchodem podzimu mlhy zhoustly tak, že bylo někdy těžké najít cestu ze školy domů. Richard Gasperotti, kterého kamarádi v cyklistické komunitě znají pod jménem Gaspi, zdálky sledoval bagry, které kráčely po dně lomu a přetvářely krajinu k nepoznání.

Když ve svých patnácti začal jezdit na horském kole, oblast ho lákala, protože strmé svahy vytvořené mocnými koly rypadel vybízely k odvážnému sjezdování. Známé přísloví praví, že zakázané ovoce chutná nejlépe. Párkrát to zkusil „na tajňačku“, ale jen na okrajích – a nebylo to ono. Gaspi snil o tom, že sjede z nejvyššího bodu dolu až na samotné dno, které leží zhruba ve stejné výšce jako hladina Baltského moře.

Letos se již jako čtyřiačtyřicetiletý profesionální biker do lomu vrátil. Jako několikanásobný účastník závodu Red Bull Rampage v Utahu, dalších projektů i charitativních akcí si získal uznání i mimo cyklistickou obec. Oficiální cestou se obrátil na vedení s prosbou, zda by ho do areálu nepustili legálně. Bylo to neobvyklé a troufalé zároveň, už jen proto, že jízdu na kole zapovídají bezpečnostní pravidla.

Nápad byl ale tak šílený, že ho v dole rovnou nesmetli ze stolu. Koncem jara sem Gaspiho pustili, jak jinak než s přiděleným profesionálním průvodcem, který měl dohlížet na každé šlápnutí. Jenže počasí tomu nepřálo. V den D přišel šílený déšť a celou operaci zhatil. Vypadalo to na debakl, ale Gaspi dostal druhou šanci.

+7

Vrátil se do dolu v druhé půlce srpna, kdy nastal jiný problém. Už před polednem dosahovala teplota ve stínu 30 stupňů Celsia. A v povrchovém dole se dá najít stín je stěží. Gaspi se svým týmem si ale příležitost nehodlal nechat ujít i podruhé.

Při stanovení trati spojující horní okraj lomu s jeho dnem musel biker respektovat několik základních pravidel: za každou cenu se vyhnout pracující technice, zejména pak velkým kolesovým rypadlům, která ze stěn lomu vykusují uhlí.

Pozor si musel dávat také na všechny převisy hrozící utržením, stejně jako na ostrovy prachu, který by mu za jízdy spolkl část kola. Jinak bylo všechno na něm. Jak technika, tak odolnost proti spalujícímu slunci, jež tmavou uhelnou zem rozpalovalo jako plotnu.

Kromě fotek z akce vznikl i krátký dokument s názvem Legal Deeper, který bude mít již brzy premiéru na Gaspiho Facebooku.

Reklama

Doporučované