Hlavní obsah

Auto do servisu, sebe do ordinace: Kdy před dovolenou zajít k lékaři

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Hostem Lucie Šilhové v podcastu MUDr.ování byla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Reklama

Nechat zkontrolovat auto před dovolenou? Pro někoho samozřejmost, zvlášť pokud jde o delší cesty. Nechat zkontrolovat sám sebe? Většinu lidí to ani nenapadne. Přitom rozbitý chladič u auta se dá opravit lépe než třeba srdce.

Článek

Pokud se chystáte na dovolenou na Slapy, asi není nutné podrobovat se velké lékařské prohlídce. Jestli jste se ale rozhodli volné dny strávit někde o pár set (nebo tisíc) kilometrů dál, stálo by za to zvážit návštěvu svého praktického lékaře.

„Jde především o lidi, kteří jsou léčeni pro nějakou chronickou chorobu. Je dobré mít hotovou nedávnou kontrolu, ať už se to týká vysokého tlaku nebo cukrovky. Pokud má někdo jinou chorobu, která vyžaduje dlouhodobé předepisování léků a kontrol, je dobré si ty parametry nechat zkontrolovat,“ popisuje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková z pražské Ordinace Pokorná a Bezdíčková.

MUDr. Ludmila Bezdíčková

Vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Třetí ročník absolvovala v rámci stáže na Humboldtově univerzitě v Berlíně.

Jako praktická lékařka působí v Ordinaci Pokorná a Bezdíčková.

Je školitelkou v oboru všeobecné praktické lékařství a vedoucí Katedry Všeobecného praktického lékařství IPVZ.

Je členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a členka Sdružení praktických lékařů ČR.

Nikdo asi pak nechce řešit zdravotní problémy v odlehlých končinách, kde může být dostupnost lékařské péče horší. Mladí lidé a zdraví, kteří jsou pravidelně kontrolováni na prevencích, se bez toho obejdou. Bez čeho by se však neměl obejít nikdo, je kontrola očkování, na které se často zapomíná, a které, podle doktorky Bezdíčkové, může zabránit mnoha nemocem.

Kontrolu si zaslouží i léky, které zrovna užíváte. Některé z nich mohou být fotosenzitivní, což znamená, že pokud je užíváte a zároveň se vystavíte přímému slunci, hrozí, že se vám udělá fototoxická vyrážka. Nejde o typický projev alergie, ale o určitou formu přecitlivění.

„Proto je třeba, aby každý, kdo takové léky bere, o tom byl informován. Mezi ně patří některá antibiotika, například taková, která se předpisují k léčbě boreliózy. Z těch běžně dostupných jsou to třeba léky na zánět, například ibuprofen v masti,“ varuje lékařka. Pokud si tedy takovou mastí namažete třeba koleno, hrozí, že se vám na něm udělá vyrážka.

Nejde o život ohrožující stav, ale taková reakce může pořádně otrávit celou dovolenou. Léků, které jsou takto fotosenzitivní, je více, proto se vždy poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Co vše by vám v lékárničce na cesty nemělo chybět? Má smysl si léky na „faraonovu pomstu“ kupovat až na místě, anebo si klidně můžete něco přivézt už z Česka? Více o lékárničce na cesty si poslechněte v úvodu článku v podcastu MUDr.ování, kde byla hostem praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované