Hlavní obsah

Bydlení u lanovky, jistota sněhu a hodně sjezdovek. To je zimní Francie

Foto: Atout France, Seznam Zprávy

Francouzské Alpy mají stovky kilometrů sjezdovek, ale nabízejí možnosti zábavy i po lyžování.

Reklama

Ubytovací kapacity jsou ve francouzských Alpách většinou rozeseté vysoko v horách, takže na lyžích dojedete málem až do postele. Připlácet si za bydlení u sjezdovky nemusíte, tady u ní bydlí všichni. Prostě ski-in, ski-out!

Článek

Kromě vysoké nadmořské výšky, z toho vyplývající jistoty sněhu po dlouhé měsíce a mnoha dnů slunečního svitu je právě bydlení na kopci lákadlo, které dělá lyžování ve Francii atraktivní. Horské velikány tady nemusíte obdivovat jen z lanovek, máte je pořád jako na dlani.

Stovky kilometrů sjezdovek

Jako po pavučině. Ze střediska Les Menuires, jež leží mezi nejvýše položeným střediskem Val Thorens a nejníže situovaným St. Martin de Belleville, se můžete rozjet na všechny strany. Les Menuires leží v necelých 1 900 metrech nad mořem, jeho vrchol je o tisíc metrů výš. Areál nabízí 160 km sjezdovek, ale kdyby vám to nestačilo, vězte, že je součástí oblasti Tři údolí, kde lyžařských kilometrů napočítáte na šest stovek.

Bydlení je tady lacinější než ve známějších lokalitách, ale kvalita menší rozhodně není. Největší a nejznámější budova Brelin byla dokonce zařazena na seznam památek 20. století. Ne bezdůvodně. V zasněženém terénu je na ni impozantní pohled. A když sem vyrazíte v sobotu, ještě ušetříte, protože právě v sobotu koupíte v Les Menuires skipas o dvacet procent levněji. A to na celou oblast Tři údolí. Zajímavé jsou i rodinné tarify.

Kdo by po lyžovačce toužil po vskutku osvěžující koupeli, může si dopřát potápění pod ledem. Ve speciálním neoprenu za doprovodu instruktora se pohybujete mezi čtyřmi otvory vysekanými v ledu. Nově si můžete ponor dopřát i v noci za svitu pochodní. Voda má 1 stupeň Celsia.

Nudit se nemusí nikdo, ani večer

Na potápění pod ledem láká turisty i středisko Tignes, v nabídce ale má i další neobvyklé aktivity. Mezi nové atrakce patří polární dobrodružství s noclehem v průhledné kopuli na okraji zamrzlého jezera Chardonnet, které musíte s průvodcem překonat na sněžnicích. Po vycházce a tradiční savojské večeři tady strávíte noc pod Mléčnou dráhou v teple u příjemně rozehřátých kamen, zachumláni do peřiny z kachního peří.

V ledové vodě jezera můžete ve speciálním termo obleku zkusit ice-floating neboli vznášení se na ledě.

Na lyže i do pouště

Vypadá to jako utopie, ale Asijské zimní hry 2029 se budou konat v Saúdské Arábii. Konkrétně to bude v zatím neexistující Trojeně, uměle vytvořeném horském středisku.

Hlavním důvodem, proč do Tignes vyrazit, ale zůstává lyžování. Středisko je obrovské, nabízí 300 km tratí a vejde se sem vše, na co si jen vzpomenete. Kromě ledovce v nadmořské výšce 3 456 m n. m. (sjet z něj můžete až o dva výškové kilometry níž) také snowparky, slalomový svah, boulový svah, U-rampa i rodinné sjezdové tratě.

Areál nově obdržel certifikát Famille Plus, který potvrzuje vstřícnost k rodinám formou nabídky a speciálních tarifů pro děti. Díky tomu se tady na dětský skipas lyžuje až do osmnácti let. Do osmi let lyžují děti zadarmo, stejně jako ti, kteří se udrží na lyžích ještě po pětasedmdesátce.

Půl dne zadarmo

Středisko Les Arcs tvoří čtyři horské vesničky. Každá z nich má za názvem Arc číslovku. 1600, 1800, 1950, 2000. Jde o nadmořskou výšku, ve které se konkrétní apartmánová vesnička nachází. Každá má svou jedinečnou atmosféru, nejnižší je klidná, vyšší relaxačně-sportovní, ta pod vrcholem je luxusní a nanejvýš komfortní. Ať už ale bydlíte kdekoliv, všude si užijete nádherné scenerie a výbornou kvalitu sněhu. Začít lyžovat přitom můžete už půl dne předtím, než vám začne platit skipas Paradiso.

Na lyžování dopadá změna klimatu

Už i závodní lyžování letos narazilo na limity zaviněné oteplováním planety. Zatímco přes léto sjezdaři horko těžko hledali fungující ledovec pro tréninky, nyní musely být zrušeny i zbrusu nové sjezdy pod Matterhornem.

Středisko je součástí lyžařského areálu Paradiski se dvěma ledovci a 425 km sjezdovek. Vše je propojeno kabinovou lanovkou Vanoise Express, jejíž stanice mají vždy strategickou polohu. Ještě zajímavější je ale pozemní lanovka z údolí, jež ze stanice vlaku TGV dopraví cestující na sjezdovky či do jejich bydlení za čtyři minuty.

Lanovky jsou ve zdejším středisku zdrojem mnoha poutavých zážitků. Třeba plocha stěny na horní stanici kabiny Varet slouží přes den jako promítací plátno pro neuvěřitelné světelné obrazce. Přírodou inspirované video fresky lze obdivovat i na dolní stanici lanovky Aiguille Rouge.

Patnáct kilo nechte doma

Jedno z nejpopulárnějších francouzských středisek La Plagne je s Les Arcs propojeno unikátní dvoupatrovou visutou lanovkou, z níž se ikonická hora Mont Blanc ukáže hned v několika neskutečně krásných pohledech. Dohromady mají střediska 425 km. Ale i samotné La Plagne uspokojí se svými 225 km tratí snad každého lyžaře. Sedmdesát procent sjezdovek se nachází v nadmořské výšce nad dva tisíce metrů, takže o sníh se bát nemusíte dlouhé měsíce.

TOP světové destinace 2021/2022

1. USA: 61 milionů prolyžovaných dnů

2. Francie: 53,9 milionu prolyžovaných dnů

3. Rakousko: 43,6 milionu prolyžovaných dnů

(Itálie 33 milionů, Česká republika 6,5 milionu)

Francie má 320 lyžařských středisek a 26 lyžařsky propojených areálů, což je nejvíc na jednu zemi na světě. V zimní sezoně je ročně navštíví 10 milionů turistů, kteří zde utratí 10 miliard eur. Zahraniční klientela tvoří 27 % celkových noclehů v horách. Nejpočetnější jsou Angličané (9 %) a Belgičané (5 %). Do Francie si ročně přijede zalyžovat zhruba 40–50 tisíc Čechů.

Zdroje: France Montagnes, Domaines Skiables de France

Po zimních olympijských hrách, které se tu konaly v roce 1992, zbyla v oblasti bobová ledová dráha, kterou si může vyzkoušet každý, kdo na to má kuráž. V Evropě nemá taková atrakce obdoby, dráha láká na 1 500 metrů dlouhé koryto s devatenácti zatáčkami.

Jako všechna moderní střediska i La Plagne se snaží chovat ekologicky a udržitelně. Do tohoto konceptu perfektně zapadá i aktivita rodinné firmy Yapu-k & Co., která půjčuje všechno myslitelné dětské vybavení. Někdo totiž spočítal, že rodiče s dětmi na zimní dovolenou vozí průměrně až 15 kg věcí – od lyžařské helmy a nosítka až třeba po cestovní postýlku. A to vše si často kupují jen kvůli pár dnům v roce. Všechny vrácené předměty a oblečení se dezinfikují a perou ve speciálních prostředcích bez plastů a škodlivých látek nebo v horké páře.

+1

Reklama

Doporučované