Hlavní obsah

Čas pro pampelišku. Královna jedlého plevele se dá jíst úplně celá

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Pampeliška, či také smetánka, se vyskytuje hojně po celé České republice.

Reklama

Je postrachem všech zahrádkářů: kvůli hlubokým kořenům je těžké se jí zbavit, díky semínkům na padáčku se zase velmi rychle množí. Přitom právě pampelišku lze využít při přípravě celé řady pokrmů. Je jedlá od kořene až po květ.

Článek

Pampelišku smetánku po staletí babky bylinkářky využívaly pro její příznivý vliv na trávení, střevní mikroflóru a především na játra. Pokud si chcete vyzkoušet její ozdravnou moc, zkuste jíst měsíc každý den pár syrových stvolů. Tuhle kůru doporučovala i slavná rakouská bylinkářka Maria Treben, která se narodila v Žatci a první polovinu života až do konce druhé světové války prožila v Čechách. V poslední době také rapidně stoupla popularita pampeliškového kořene.

Kořeny ke steakům, listy do salátu

Pojďme ale už ke kulinární stránce věci a začít můžeme právě kořenem. Zatímco jako lék se vykopává hlavně na podzim, pro kuchařské využití je nejlepší kořen jarní. Je třeba ho pečlivě umýt, a pak ho můžete upéct v troubě nebo orestovat na pánvi s cibulí a česnekem. Získáte tak zajímavou přílohu k pečenému masu nebo ke steakům. Kořen je ale možné jíst i syrový, jen s chlebem a máslem.

Také o stvolech už byla řeč. V kuchyni se nejlépe hodí do různých pomazánek, stačí je jen nakrájet na kolečka, jako se krájí pažitka. Salátům dodají příjemnou, lehce nahořklou chuť, navíc krásně křupají. Je však třeba používat stvoly kvetoucích, nikoliv odkvetlých pampelišek. I v tomto případě je možné nakrájené či nasekané stvoly nasypat na chleba s máslem a sýrem – ideální je kombinace s pikantními sýry, jako je pivní sýr či olomoucké tvarůžky – nebo s nimi posypat smažená vajíčka.

Mladé listy pampelišky v době, než začne kvést, jsou jen lehce nahořklé, v chuti vzdáleně připomínají čekanku a nejčastěji se využívají do salátů. Zvláště ve Francii je pampeliškový salát velmi oblíbený. Vděčná je kombinace pampeliškových listů s nakrájenými jablky, vlašskými ořechy a zálivkou z oleje, medu a dijonské hořčice. Nebo s balkánským sýrem a sušenými rajčaty.

Jak snížit hořkost

Na snížení hořkosti listů se používají dva triky. Pokud pampelišky rostou na zahradě, lze je na týden zakrýt kýblem nebo starým hrncem, případně černou fólií jako chřest, díky čemuž zůstanou listy světlé a bez hořkosti.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Listy pampelišky pod hrncem či kýblem zesvětlají.

Pokud je přineseme z přírody, postačí je dát na deset minut do studené vody, která jejich hořkost opět výrazně zmírní. Listy je možné využít i v tepelné úpravě podobně jako špenát či mangold. Při takovém využití je můžeme blanšírovat, tedy na minutu ponořit do vařící osolené vody a hned poté propláchnout vodou studenou, čímž opět mizí jejich hořkost.

Stejně můžeme upravit také nerozvinutá poupata, která slouží jako příloha k masu, bramborám či těstovinám. Mnohem častěji se ovšem poupata nakládají do soli a octa, podobně jako se nakládají kapary. A nazmar nemusí přijít ani květy. Z těch je možné připravit buď kvašenou, příjemně osvěžující a lehce perlivou limonádu, nebo chuťově i vizuálně zajímavé čatní, kam se vedle blanšírovaných květů pampelišky přidávají ještě jablka nebo hrušky, rozinky, cibule, zázvor, ocet, sůl a semínka hořčice či koriandru.

Reklama

Doporučované