Hlavní obsah

Ferraty v Rakousku. Tipy pro milovníky výšek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Máte rádi dobrodružství, adrenalin, horské túry, krásné výhledy na krajinu a nebojíte se výšek? Tak právě pro vás jsou takzvané ferraty. Co to je, jaké potřebujete vybavení a tipy na trasy v Rakousku.

Článek

Co je ferrata?

Ferrata je zajištěná cesta v nepřístupném horském terénu. Vybavena je nejen ocelovým lanem, ale také různými žebříky, železnými chyty či stupy. Cílem je, aby danou trasu zvládl i návštěvník, který nemá příliš mnoho zkušenosti s horolezectvím.

Obtížnosti zajištěných tras

Základní klasifikace je podle obtížnosti. Označení se může lišit podle zemí, kde se nacházejí. Například v Rakousku používají pětičlennou stupnici obtížnosti – od A do E (ojediněle F), kde A značí ty nejlehčí a naopak E ty nejtěžší. Obtížnost je důležité vybírat s rozmyslem a ohledem na aktuální schopnosti lezce.

Vybavení a bezpečnost – co potřebujete?

Na trasách je důležité dbát na dodržování bezpečnostních opatření a držet se zásad bezpečného pohybu na zajištěných cestách. A to nejen kvůli sobě, ale také ostatním lezcům, kteří například nemusejí být tak zdatní jako vy, nebo naopak.

Nedílnou součástí je i správné a funkční vybavení. Co do něho patří?

Základní výbavou je:

  • vhodná obuv a oblečení
  • lezecký úvazek
  • tlumič pádu (tzv. ferratová brzda)
  • horolezecká přilba (chrání před padajícím kamením)
  • ferratové rukavice (s polstrování na dlaních kvůli manipulaci s ocelovým lanem)
  • batoh s mapou, pitím, jídlem, lékárničkou, mobilem, případně s čelovkou či náhradním oblečením

Tipy na rakouské ferraty

Co do počtu těchto zajištěných tras je Rakousko evropskou velmocí. Na své si přijdou začátečníci, pokročilí i opravdu zkušení lezci.

Podívejte se na pár tipů níže.

Kali Kinder

Jihovýchodně od Salcburku se v pohoří Obertauern nachází zajištěná cesta Kali Kinder. Vhodná je pro začátečníky, děti i pokročilejší lezce. Na vrchol, kde se nachází socha kamzíka, vedou totiž dvě trasy – pro pokročilejší lezce je tu trasa s obtížností C/D, pro začátečníky a děti trasa s obtížností B.

Donnerkogel Intersport

Jedna z nejpopulárnějších zajištěných tras v Rakousku se nachází v pohoří Dachsteingebirge jihovýchodně od Salcburku. Její obtížnost je C/D a na konci na lezce čeká hlavní lákadlo – 40 metrů dlouhý lanový žebřík, který lze obejít, pokud by měl někdo strach.

Foto: Shutterstock.com

40 metrů dlouhý lanový žebřík.

Hans von Haidsteig

Jihozápadně nedaleko od Vídně se nachází oblíbená a známá zajištěná trasa Hans von Haidsteig. Nachází se na okraji Alp v pohoří Rax. Patří k velice populárním cestám, což se může odrazit na množství lezců. Její obtížnost je C/D, tedy pro už mírně pokročilejší lezce. Trasa má pestrý průběh, je dlouhá 950 metrů s převýšením 420 metrů a nabízí krásné scenérie.

Bürgeralm

Severně od druhého největšího rakouského města Graz se nachází zajištěná trasa Bürgeralm. V zimě se jedná především o populární lyžařskou oblast. Nachází se u rozsáhlého lesa ve skalním bloku, jedná se o jednu z nejnáročnějších zajištěných tras na světě. Nabízí dokonce obtížnost F, lze jí ale obejít trasou s obtížností C/D.

Drachenwand

Nedaleko oblíbeného jezera Mondsee se východně od Salcburku na severním okraji Solné komory nachází zajištěná cesta Drachenwand. Má střední obtížnost C, měl by jí tedy zdolat mírně pokročilejší lezec. Nabízí krásné výhledy na okolní krajinu, včetně jezera Mondsee. Díky snadné dostupnosti se jedná a poměrně frekventovanou a populární trasu v hlavní sezóně, lepší je tedy nastupovat co nejdříve ráno, abyste se vyhnuli případným frontám.

Foto: Shutterstock.com

Ferrata Drachenwand a výhled na jezero Mondsee.

Priel

Zajištěná trasa Priel, otevřená roku 2019, je nejdelší trasou v Rakousku, měří 2 130 metrů a překonáte převýšení 900 metrů. Vznikla spojením několika již existujících tras a na stupnici obtížnosti má hodnotu D. Trasa lezce dovede na Grosses Priel (2 515 m), nejvyšší bod pohoří Totes Gebirge.

Mapa: Ferraty v Rakousku

Reklama

Související témata:

Doporučované