Hlavní obsah

Kam na dovolenou v létě? Vyzkoušejte Rakousko a jeho nádherná jezera

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Rakousku se nachází okolo dvou tisíc jezer, jejichž okolí obklopuje krásná příroda a vrcholky hor. Křišťálově čistá voda láká ke koupání, vodním sportům či potápění, okolí zase k turistice nebo cyklistice.

Článek

Podívejte se na tipy na překrásná rakouská jezera, kam můžete v létě vyrazit s rodinou či přáteli za koupáním, vodními sporty, potápěním, turistikou nebo v zimě za lyžováním či bruslením na největší zamrzlé ploše s přírodním ledem v Evropě.

Halštatské jezero

Nedaleko Salcburku se u městečka Hallstatt, které je jedním z nejhezčích Solné komory, nachází stejnojmenné ledovcové jezero Hallstatt. Má rozlohu 13,5 km2 a jeho hloubka dosahuje až 125 metrů, což láká především milovníky potápění. Jezero nabízí kromě koupání například okružní projížďku parníkem, při které se můžete kochat okolní přírodou nebo překrásným městečkem Hallstatt, jež se nachází na břehu jezera. Po své ose se můžete projet na šlapadle nebo lodičce. Na svoje si tu přijdou i fanoušci rybaření.

Foto: Shutterstock.com

Městečko Hallstatt.

Jezero Weissensee

Na úpatí Alp v rakouské spolkové zemi Korutany se nachází ledovcové jezero Weissensee. Leží severně od městečka Hermagor v nadmořské výšce zhruba 930 metrů. Pyšní se vysokou čistotou vody ideální pro koupání. Vodní plocha rozlohou lehce překračuje 6 km2. Jezero je 11,5 km dlouhé a v hloubce dosahuje až 100 metrů. Mimo koupání si přijdou na své jachtaři, surfaři, vodní lyžaři nebo potápěči. Naopak v zimě si tu můžete zabruslit, zamrznutím se jezero promění v největší zamrzlou plochu s přírodním ledem v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Weissensee.

Atterské jezero

Nachází se východně od Salcburku v Alpách v oblasti Solná komora. Je třetím největším a zároveň třetím nejhlubším jezerem Rakouska – rozloha je bezmála 47 km2 a hloubka v některých místech až 170 metrů. Průzračná voda vybízí ke koupání a také oblíbené aktivitě, kterou je zde potápění, viditelnost je pod vodou až 25 metrů. V okolí Atterského jezera se nachází několik potápěčských center, jež nabízejí vybavení k vypůjčení nebo instruktorské lekce.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Attersee.

Jezero Achensee

„Tyrolské moře“ – i tak je přezdíváno jezeru Achensee, které se nachází severně od Innsbrucku nedaleko hranic s Německem ve spolkové zemi Tyrolsko. Jeho rozloha je necelých 7 km2 s maximální hloubkou 133 metrů. Nachází se mezi vrcholky hor dosahujících výšky 2 500 metrů nad mořem. Je známou turistickou oblastí opletenou kilometry turistických tras či tras pro horská kola. Teplota vody nepřesahuje ani v létě 20 stupňů, užijí si zde také milovníci plachtění nebo paddleboardingu.

Jezero Wolfgangsee

Je jedním z nejhezčích rakouských jezer a jde o deváté největší jezero v Rakousku. Nachází se v oblasti Solné komory nedaleko lázeňského města Bad Ischl. Zábavu tu naleznete v létě i v zimě. V létě smaragdově modrá hladina láká ke koupání, okolí k turistice nebo cyklistice, v zimě si můžete zalyžovat v nedalekém středisku nebo se vydat na výlet na běžkách.

Foto: Shutterstock.com

Jezero Wolfgangsee.

Bodamské jezero

Rozlohou 536 km2 je druhým největším jezerem a zároveň jedním z nejstarších jezer Alp. Unikátností jednoho z nejznámějších jezer v Evropě je také to, že se nachází ve třech státech – Rakousko, Německo, Švýcarsko. Průzračně čistá voda s teplotou okolo 25 stupňů je v létě dobrá pro koupání, břeh jezera je zase stvořen pro milovníky cyklistiky. V zimě je zasněžená okolní příroda nejen krásná pro oko, v nedalekých alpských střediscích si lze zalyžovat.

Foto: Shutterstock.com

Bodamské jezero.

Jezero Mondsee

Nachází se necelou půlhodinu od Salcburku v oblasti Solné komory. Dlouhé je přes 16 kilometrů a jeho rozloha je 14,2 km2. Kromě koupání si lze užít i dalších aktivit, jako je plachtění, projížďka lodí nebo například na paddleboardu. Krásná okolní příroda vyzývá k pěší turistice nebo prozkoumání na kole. Pokud vám bude jezero Mondsee málo, nedaleko se nachází další dvě jezera – Wolfgangsee a Attersee (píšeme o nich výše v článku).

Jezero Offensee

Nachází se v západním konci pohoří Totes Gebirge v regionu Traunsee nedaleko městečka Ebensee. Je ideálním místem pro koupání, vhodné je i pro rodiny s dětmi, hlavní pláž se svažuje postupně do vody. Pokud si chcete projít okolí jezera, můžete využít nenáročné stezky kolem jezera, jejíž délka je zhruba 5 kilometrů.

Foto: Shutterstock.com

Jezero Offensee.

Travenské jezero

S hloubkou necelých 200 metrů je nejhlubším jezerem v Rakousku. Nachází se v oblasti Solné komory a je obklopeno loukami, lesy i skalními masivy. Prostředí Travenského jezera je vhodné jak pro rodinnou dovolenou, tak pro fanoušky náročnější horské turistiky. V létě se tu dá koupat, surfovat, potápět nebo vyzkoušet vodní lyžování. V zimě tu můžete lyžovat v nedalekém areálu Feuerkogel nebo vyzkoušet běžecké trasy v okolí jezera.

Mapa: Kde se jezera nacházejí?

Reklama

Doporučované