Hlavní obsah

Fotky maličkých zázraků nekonečné krásy

Foto: Profimedia.cz

Úžasné záběry sněhových vloček, které vstoupily do historie.

Reklama

Přesně před 90 lety zemřel farmář a génius mikroskopické fotografie sněhových vloček Wilson „Vločka“ Bentley. Podívejte se na úžasné záběry, jež jsou 135 let staré a které vstoupily do historie jako první snímky sněhových vloček.

Článek

23. prosince 1931 zemřel první známý fotograf sněhových vloček. Osudnou se mu stala zima, kterou tak miloval. Wilson „Vločka“ Bentley umírá ve věku 64 let na statku, kde prožil celý život, na prochladnutí a zápal plic.

Syn amerického farmáře Wilson Bentley (1865–1931) miloval sníh odmala. Co mu však změnilo život, byl mikroskop, který mu maminka darovala, když mu bylo patnáct.

Bentley byl pravděpodobně vůbec první, koho napadlo vločku pod mikroskop vložit, a tak mladík z amerického Vermontu navždy změnil pohled celého světa na sněhové vločky.

Bentley se pokoušel složitou strukturou ledových krystalů zakreslit, ale úspěšný nebyl. Začal tedy provádět pokusy s mikroskopem a fotografickou kamerou, které mu za tehdy těžce vydělaných 100 dolarů koupil otec.

15. ledna 1885 vznikla první fotografie sněhové vločky vůbec.

Bentley poeticky popisoval sněhové vločky jako „maličké zázraky krásy“ a sněhové krystaly jako „ledové květy“. Přesto dbal na vědeckou objektivitu práce. Publikoval také článek, v němž tvrdil, že žádné dvě sněhové vločky nejsou stejné.

Foto: Profimedia.cz

Wilson Alwyn „Vločka“ Bentley se svým fotoaparátem.

Bentleymu se podařilo zázrak ledové krásy zaznamenat v době, kdy ještě neexistoval film a fotoaparáty byly velké dřevěné krabice s koženým měchem. Neobyčejné záběry musel nafotit na skleněné desky.

Bentley byl průkopníkem na poli mikrofotografie a díky tomu také upoutal světovou pozornost.

Sněhové vločky fotil na své farmě, k tomu měl připravený speciální pokoj, kde byla velká zima. I přes teploty pod bodem mrazu vločky nevydrží dlouho, cela akce musela proběhnout během několika minut.

Foto: Wilson Bentley, Wikimedia Commons

Wilson Bentley snímá emulzi z fotografické skleněné desky.

Vločky chytal na černý samet a fotografoval je na běžném čtvercovém mikroskopickém sklíčku, které vložil pod mikroskop, jenž byl připojen k fotoaparátu. Dnes je to naprosto samozřejmá věc, ale Bentley musel na tento postup, jak fotoaparát a mikroskop propojit, sám přijít.

Podívejte se na 135 let staré snímky vločky sněhu.

+13

V období let 1884 a 1885 nafotil úžasné záběry, které vstoupily do historie. Za svůj život pak zachytil více než 5 000 obrázků krystalů. O Bentleyho práci informovalo mnoho magazínů, zaujala i vědce. Fotografie si vyžadovaly akademické instituce po celém světě.

Později však vědci jeho metody zpochybnili, neboť prý fotografoval jen krásné vločky.

Foto: Profimedia.cz

Bentley také fotografoval všechny formy ledových a přírodních vodních útvarů včetně mraků a mlhy. Byl prvním Američanem, který zaznamenával velikosti dešťových kapek, a byl jedním z prvních specialistů na oblaka.

V den, kdy byl Wilson pohřben, prý jemně sněžilo.

Reklama

Související témata:
Sněhové vločky
Wilson „Vločka“ Bentley

Doporučované