Hlavní obsah

Den vítězství. Co si tímto dnem připomínáme a jak se měnil jeho název

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V České republice je 8. květen připomínán jako Den vítězství. Co si v tento den připomínáme a jak se měnil jeho název a datum?

Článek

Jeden ze sedmi státních svátků v České republice je Den vítězství, který připadá na 8. května. Připomínáme si jednu z hlavních historických událostí nejen České republiky, ale i Evropy – konec 2. světové války v roce 1945.

Za konec 2. světové války se považuje kapitulace německých vojsk, která vstoupila v platnost 8. května ve 23:01 středoevropského času.

V minulosti se svátek nazýval Den osvobození nebo Den osvobození od fašismu a slavil se 9. května, jak je tomu dodnes v zemích bývalého Sovětského svazu, kde byl 9. květen vyhlášen jako Den vítězství nad fašismem. Kapitulace tu totiž vstoupila v platnost v čas, který odpovídá první minutě 9. května moskevského času, proto se na západě slavilo 8. května a v Sovětském svazu následující den.

Změny názvu a data svátku u nás

V bývalém Československu nemohli dlouho politici najít shodu, který den zvolit jako den oslav státního svátku. K dohodě došlo až v roce 1951, kdy se poslanci dohodli na 9. květnu jako Dnu osvobození Československa Sovětskou armádou. K další změně a posunu došlo po sametové revoluci, kdy byl v roce 1990 nejdříve upraven název na Den osvobození od fašismu a o rok později, v roce 1991, bylo změněno také datum na 8. května.

Na jaké státní svátky jsou zavřené obchody a na jaké ne?

Úprava názvu proběhla v historii ještě dvakrát. Nejprve v roce 2000, kdy se název zkrátil jen na Den osvobození. K poslední úpravě došlo o čtyři roky později, v roce 2004, na Den vítězství, tak jak ho známe dnes.

Názvosloví státního svátku má také psychologický efekt, i z tohoto důvodu byl zvolen Den vítězství, protože je lepší cítit se vítězem než osvobozeným.

Reklama

Doporučované