Hlavní obsah

Jaterní skvrny po padesátce: Proč se jim tak říká a lze se jich zbavit?

Foto: Shutterstock.com

Tmavší skvrny na pokožce se začnou objevovat nejčastěji po padesátce. Ilustrační fotografie.

Reklama

S přibývajícím věkem se na pokožce začnou objevovat pro někoho ne zrovna přitažlivé tmavší skvrny, kterým se říká nejčastěji stařecké či jaterní. Opravdu mají něco společného s játry a lze se jich zbavit?

Článek

Ve světě, kde estetická medicína dokáže ze stárnoucího obličeje udělat rázem mladistvý, není zrovna snadné odhadnout věk člověka. Někdy ale stačí podívat se o kousek níže, na ruce, které mohou ledasco prozradit. Například tmavší skvrny na hřbetu žalují, že dotyčné či dotyčnému už dost možná dávno není -cet, ale spíše -sát. I když to není zrovna lichotivé, správně by se tato tmavší místa měla nazývat spíše stařecké skvrny než jaterní.

„Dříve se zřejmě předpokládalo, že skvrny mohou souviset se zhoršenou funkcí jater. Ale tmavé skvrny, které se tvoří s věkem zejména na nekrytých partiích, souvisí se sluníčkem a UV zářením. Jsou projevem stárnutí pokožky,“ vysvětluje dermatoložka Gréta Wholová.

V mladém věku by tedy mohla fungovat jako prevence skutečně důsledná ochrana před UV zářením, pro většinu lidí je ale spíše nereálná. Pokud by se lidé podle dermatoložky chtěli bránit stoprocentně, tak v době, kdy svítí sluníčko – a to i jen trochu, by se museli mazat velkou vrstvou krému každé dvě hodiny. Což by asi vydržel málokdo.

MUDr. Gréta Wohlová

Dermatoložka Gréta Wohlová vystudovala I. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci nastoupila do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, poté pracovala několik let na kožní klinice FN Motol.

V současné době působí v Laserovém centru Anděl, kde se specializuje na estetickou a korektivní dermatologii.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Dermatoložka Gréta Wohlová.

Dost možná by to ale stejně nemuselo pomoci. Velký vliv na to, zda se pigmentové skvrny s věkem objeví, má i genetika, někteří lidé mají větší sklony ke stárnutí kůže. Rozhodně ale neuděláte chybu, pokud se nebudete vystavovat slunečnímu záření v nejvíce exponované časy.

Ve chvíli, kdy je na prevenci pozdě, není třeba ještě zoufat, tmavé skvrny lze odstranit. „Existují bělicí krémy, které lze aplikovat, anebo lasery, které dokážou rozbít melanin a jednoduchým hojením pak tyto skvrny lze zmírnit či úplně zmizet,“ popisuje dermatoložka.

Jak na problémy s pokožkou

Něco o kosmetice, která pomáhá zbavit se pigmentových skvrn, se dočtete v tomto článku.

Proč někoho trápí akné i v dospělosti a kdy je třeba vyhledat odbornou pomoc? Dozvíte se zde.

Na pigmentové skvrny pomáhá i retinol, s jeho aplikací ale opatrně! Více zde.

Není to ale definitivní, protože pigmentové skvrny jsou známkou chronického stárnutí pokožky. Proto i když se podaří je „vyzmizíkovat“, je možné, že za dva, tři roky bude nutné celou proceduru absolvovat znovu.

A proč se s přibývajícím věkem na těle, respektive na pokožce, dějí i další anomálie, jako že ženám rostou chloupky tam, kde nikdy nebyly, a objevují se malé výrůstky? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku. Hostem byla tentokrát dermatoložka Gréta Wholová.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované