Hlavní obsah

Křečové žíly nepodceňujte, mohou vést až k život ohrožujícímu stavu

Foto: Profimedia.cz

Křečové žíly mohou působit jako estetický problém, důležité je ale vyhledat lékařskou pomoc.

Reklama

Všechny žíly v těle měří dohromady 160 kilometrů. Někdy se musí maličko zkrátit kvůli křečovým žilám. Jde o pouhé milimetry, což v celkovém součtu působí spíše jako statistická odchylka, pacientovi to však může i zachránit život.

Článek

Křečové žíly mohou působit v prvé řadě jako estetický problém – však jsou také velice dobře vidět. Jenže v případě, že se je budete snažit pouze zamaskovat dlouhými nohavicemi namísto toho, abyste šli k lékaři, můžete si zadělat na pořádný malér.

Důležité je zavčasu vyhledat lékařskou pomoc. V první fázi člověk nemusí hned na operaci, zpomalit průběh onemocnění mohou kompresní punčochy. Nejsou však samospásné, nakonec pacienta zákrok stejně nemine. „Při odkládání řešení problému hrozí trombóza neboli zánět žil. A ta může vyústit k tomu, že se utrhne a dojde až do plic, kde vznikne embolie, což je život ohrožující stav,“ popisuje primář Žilní kliniky v Praze Oto Schütz.

Od skalpelu k lepidlu

Podle dochovaných záznamů se křečové žíly léčily už v antice. Od roku 1905 pak existuje chirurgická metoda, která během let prošla několika vylepšeními, naposledy v roce 2007. V současné době je ale za nejlepší způsob léčby považována katetrizační metoda, která se provádí buď laserem, nebo radiofrekvencí, a i tak je potřeba součinnost chirurgické metody.

Největší novinkou je pak lepení křečových žil, které se provádí od roku 2017 i v České republice. Zjednodušeně řečeno se žíla zalepí, aby jí dále neproudila krev. To se dělá po kapkách speciálním katetrem. Pokud by se vám líbilo nechat si, zjednodušeně řečeno, zalepit žílu, možná budete zklamaní. To, jaká metoda léčby bude zvolena, si vybírá lékař dle toho, co je pro daného pacienta nejlepší.

„Křečáky“ si nevyběháte

Zároveň nemůžete příliš ovlivnit, zda se u vás „křečáky“ rozjedou, či nikoli. „Má-li někdo z rodičů křečové žíly, projeví se ve zhruba osmdesáti procentech,“ upozorňuje lékař a zároveň trochu i uklidňuje, že tedy nemusíte mít strach, že byste si je „vyběhali“ či přivodili třeba každodenním ježděním na kole, jak klamou některé mýty. Ovšem prevence je na místě i tady: vliv má správná strava, aerobní pohyb i zaměstnání bez příliš dlouhého stání či sezení. Rizikovým faktorem pro rozvoj je také nadváha.

A jaký vliv má na proudění krve v dolních končetinách gravitace? Jsou i jiné příznaky křečových žil než jen to, že jsou vidět? Na to vše odpoví Oto Schütz v podcastu MUDr.ování v úvodu článku, kde byly křečové žíly hlavním tématem.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované