Hlavní obsah

Málo známé superhvězdy aneb Slavní muži šílené cyklistiky

Foto: Archiv Loïca Bruniho, Seznam Zprávy

Loïc Bruni v plném tempu v závodě ve sjezdu.

Reklama

Jsou to aktivní cyklisté, mistři světa, opravdové superhvězdy. Přesto jejich jména znají jen zasvěcení, milovníci adrenalinových disciplín.

Článek

Loïc Bruni, Danny MacAskill, Brandon Semenuk nebo Tomáš Slavík. Říkají vám ta jména něco? Pokud ne, chyba. Jde o chlapíky, kteří jsou mistry svých oborů a svět kol se jim klaní.

Dnešní cyklistický vesmír má mnoho podob. Kromě silničních a cyklokrosařských hvězd, jako jsou Mathieu van der Poel nebo Zdeněk Štybar, a závodníků horských kol jako Nino Schurter nebo Ondřej Cink jsou i hvězdy odvětví, jež velké většině lidí moc neříkají. Seznam Zprávy vybraly alespoň některé z nich.

Loïc Bruni

Loïc Bruni, čtyřnásobný mistr světa z francouzské Riviéry, byl doslova předurčen k tomu, aby se stal velkým jménem ve sjezdu na horských kolech. Cože to je za sport? Zjednodušeně – vyjedete lanovkou na alpský kopec a pak se doslova zřítíte dolů. Na speciálním celoodpruženém kole. Hlava nehlava, kámen nekámen, bláto, klopenky, skoky… Hlavně co nejrychleji.

Loïc má tento sport v krvi. Jeho otec Jean-Pierre Bruni byl jedním z evropských průkopníků v této disciplíně, během své kariéry sbíral národní i mezinárodní tituly. Loïc ho sledoval, učil se a odmala téhle vášni podléhá.

Foto: Archiv Loïca Bruniho, Seznam Zprávy

Čtyřnásobný mistr světa Loïc Bruni.

Brzy se stal ve Francii juniorským šampionem. V roce 2012, ještě jako junior, vybojoval své první pódium v ​​elitním světovém poháru ve Windhamu v USA. O rok později, už jako elitní sportovec, skončil ve světovém poháru celkově čtvrtý. V roce 2015 se stal ve Vallnordu v Andoře poprvé mistrem světa. A tak to pokračuje dodnes.

Loïc je neuvěřitelně rychlý a sjezdy horských kol posunul na novou, vyšší úroveň. Je mu 27 let a stoprocentně o něm ještě uslyšíte.

Danny MacAskill

Šestatřicetiletý Skot z Dunveganu na ostrově Skye jezdí úplně jinou disciplínu než Loïc Bruni. Nejde v ní o rychlost, ale je taky šílená. MacAskill je street trialovým cyklistou, který dělá na kole kaskadérské triky. Jezdí přes zábradlí, skáče z nástupiště na vlakovou kolej, provádí salta přes cokoli si vzpomenete. Jeho sláva začala v dubnu 2009, kdy vydal na YouTube pětiminutové video s kaskadérskými kousky z obyčejné ulice.

Foto: Archiv Dannyho MacAskilla, Seznam Zprávy

Danny MacAskill sjíždí skalní stěnu doma ve Skotsku.

Tehdy se vzdal práce mechanika a začal cvičit několik hodin denně, aby se vypracoval k naprosté dokonalosti. Všechno, co se naučí a nacvičí, „prodává“ ve videích, která jsou úchvatná i kulisami. Jednou je to Edinburský hrad, podruhé válečné bunkry na ostrově Inchgarvie, přehrada Cruachan ve Skotské vysočině, jindy Kapské Město nebo opuštěná skotská železárna.

+6

V říjnu 2014 vydal film s názvem The Ridge, natočený na domovském ostrově Skye, podél strmého a skalnatého útesu Cuillin Ridge. Za prvních pět dní snímek nasbíral na YouTube přes 10 milionů zhlédnutí. Loni v lednu pak Danny vydal další snímek, v němž sjíždí půlkilometrový úsek na odlehlých deskách Dubh Slabs, které se tyčí z jezera Loch Coruisk. Video vyšlo s písní No Cars Go od Arcade Fire a zase trhalo rekordy.

Brandon Semenuk

Kanaďan Brandon Semenuk, chlapík z Whistleru, je mistrem disciplín slopestyle, freestyle a freeride. Co to obnáší? Opět triky, triky a triky, ale na velkých umělých nebo přírodních překážkách. Ani tady nejde jen o rychlost, ale o provedení triků a „umělecký dojem“.

Foto: Archiv Brandona Semenuka, Seznam Zprávy

Brandon Semenuk při Red Bull Rampage.

Třicetiletý Semenuk třikrát vyhrál Freeride Mountain Bike World Tour, má zlato z X-Games, ale hlavně je už čtyřnásobným vítězem ikonické soutěže Red Bull Rampage, která se jezdí ve skalních útvarech na hranici národního parku Zion v Utahu. Kdo neví, o co jde, nepochopí. Musí se to vidět. Red Bull Rampage je jedna z nejbláznivějších soutěží na kolech na světě.

Její formát je podobný freeride lyžování a snowboardingu, kde jsou závodníci posuzováni podle výběru tratí z kopce, jejich technické zdatnosti a složitosti a obtížnosti triků. Od svého založení se Red Bull Rampage stala jednou z největších akcí v kalendáři freeride horských kol.

Tomáš Slavík

To „nejlepší“ na konec. Čtyřiatřicetiletý Tomáš „Datel“ Slavík je elitním MTB bikerem ve fourcrossu. Nejdříve se vyšplhal na vrchol na národní úrovni, dnes už platí za jednoho z nejlepších jezdců světa. Mimochodem fourcross je to, co jezdí snowboardistka Eva Samková, ale na kolech.

Hned první sezona v roce 2009 ukázala Slavíkův obrovský potenciál, za rok už zvedal nad hlavu trofej pro světového šampiona. Loni titul znovu potvrdil. To ale není všechno. Slavík je ve světě možná ještě slavnější svými městskými sjezdy.

Foto: Archiv Tomáše Slavíka, Seznam Zprávy

Tomáš Slavík při závěrečném skoku do cíle městského sjezdu.

V letech 2017 a 2018 naprosto ovládl jeden z nejzáludnějších závodů Red Bull Valparaíso Cerro Abajo a v roce 2019 útočil na zlatý hattrick. Kvůli vážné nehodě na něj ale nedosáhl.

Městské sjezdy vedou prudkými svahy jihoamerických metropolí. Chvíli v parku nahoře na kopci, pak už jen úzkými uličkami, po schodech, do toho zatáčky, obří skoky. Sem tam vyběhne z domu pes a už vůbec nechtějte, aby vám v nejrychlejším úseku praskla guma.

Je to speciální disciplína, která je jen zdánlivě podobná sjezdům v přírodě. Sám Tomáš Slavík přiznává, že asi není tím nejlepším pro ony klasické sjezdy, ale ve městě to prostě umí. „Mám to asi dobře nastavené v hlavě,“ říká.

Reklama

Doporučované