Hlavní obsah

Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby: Kdy už jídlo může být nebezpečné

Foto: Shutterstock.com

Zvlášť u čerstvých potravin je dobré občas zkontrolovat datum spotřeby. Ilustrační fotografie.

Reklama

Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se buď znehodnotí, nebo vyhodí. Potravin se přitom lidé mnohdy zbavují zbytečně, jen kvůli datu na obalu, kterému ale možná ani pořádně nerozumnějí.

Článek

Minimální trvanlivost, datum spotřeby. S těmito pojmy se musel setkat každý, kdo někdy nakupoval potraviny. Jenže jak správně rozklíčovat, co vlastně ta čísla znamenají? V jednom případě totiž nemusíte nějaký ten den vůbec řešit, v druhém případě je na místě obezřetnost, ale ani tak nemusíte vždy potravinu ihned daný den vyhazovat.

„Minimální trvanlivost znamená, že pokud potravina nemá porušený obal a na první pohled vypadá v pořádku, dá se jíst ještě i po uplynutí této doby,“ vysvětluje biochemička Karolína Fourová.

Údaj se nachází většinou na suchých potravinách, ve kterých není voda a není se tam co kazit. Může se ovšem stát, že třeba koření ztratí něco ze svého aromatu nebo sušenky budou trochu zavlhlé, ale ani jedno z toho není závadné. A protože to není nijak zdraví nebezpečné, takové zboží se s označením může po uplynulé lhůtě prodávat dál.

Karolína Fourová

Vystudovala obor výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Díky tomu ví, co se s jídlem děje v lidském těle a jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví.

Zároveň zná i procesy, které konzumaci předcházejí, jako je technologie výroby potravin, hygiena, kvalita, legislativa a označování výrobků, mikrobiologie.

Před dvěma lety vydala publikaci Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete a právě teď je na trhu její novinka Výživná kniha o jídle.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Biochemička a blogerka Karolína Fourová.

O živé kultury méně

Oproti tomu datum spotřeby naleznete na čerstvých potravinách, jako je maso nebo mléčné výrobky. Označuje se s nějakou rezervou, takže jeden den po uplynutí doby spotřeby by třeba šunce ještě nic být nemělo, po týdnu byste si to ale s konzumací měli opravdu rozmyslet. Zejména pokud jde o jídlo pro malé děti nebo lidi se zdravotními problémy.

Specifickou skupinou jsou mléčné výrobky. „Ačkoli mají datum spotřeby, neznamená to, že by po jeho propadnutí byly závadné. Ono totiž udává, do jakého data se výrobce zavazuje, že tam podle zákona bude stanovený počet živých bakterií. Třeba u jogurtu je to 10 na 7, což je hrozně velké číslo“ vysvětluje Karolína Fourová.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Po uplynutí doby živé bakterie v mléčném výrobku začnou klesat. Když tedy sníte jogurt až po něm, nic se vám nestane, jen vaše tělo přijde o několik živých bakterií. I to je ale škoda, tyto bakterie vznikající při fermentaci a mají napomáhat správné funkci trávicího traktu.

Proč by krabička na obědy i svačiny měla být neprůhledná? Jak sestavit oběd do práce, aby byl správně vyvážený, a přesto dobrý? A co říct dítěti, když chce ke svačině ve škole párek v rohlíku? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku s biochemičkou a blogerkou Karolínou Fourovou.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované