Hlavní obsah

Mušle se valí na Prahu. A každá druhá porce bude zdarma

Foto: Prague mussel week, Seznam Zprávy

Organizátoři Pražského týdne mušlí počítají s tím, že lidé snědí téměř 30 tun slávek.

Reklama

Milovníci mušlí v Česku se mohou těšit na hostinu. Stovka restaurací v Praze a okolí nabídne na přelomu září a října mušle připravené na různé způsoby. Hlavním lákadlem pro hosty je ale prodejní model 1 + 1 porce zdarma.

Článek

Jsme národem bez moře, proto je vztah Čechů k plodům moře poněkud rezervovaný. Zamilovali jsme si sice krevety, které se prodávají vařené, takže nejsou tak háklivé na délku dopravy a prodeje, bohatí labužnicí si rádi dopřejí i mušle sv. Jakuba či ústřice, ale tím to končí.

Přitom právě obyčejné mušle, tedy správně slávky či slávky jedlé, patří v zemích obklopených mořem k nejběžnějším mořským dobrotám. Třeba Francouzi žijící blízko pobřeží Lamanšského průlivu se vydávají na jejich sběr po odlivu se stejnou vášní, s jakou chodí Češi do lesa na houby. A v sousední Belgii jsou dokonce mušle vařené na víně a podávané s hranolky národním pokrmem číslo jedna. Jako v Česku svíčková.

70 tisíc porcí

Zvýšení popularity obyčejných slávek v tuzemsku je cílem podzimní akce nazvané Prague mussel week (Pražský týden mušlí), která se ovšem neodehrává jen v Praze. Během akce bude od 26. září do 2. října zhruba sto restaurací v metropoli a jejím okolí prodávat různým způsobem připravené mušle. Hlavním lákadlem pro hosty je ovšem prodejní model 1 + 1 porce zdarma, což značně zvýší jejich atraktivitu.

Jen na tento jediný týden bude připraveno téměř třicet tun mušlí, z nichž kuchaři vybraných restaurací připraví na 70 tisíc porcí. Mušle budou v dokonalé kondici, neboť se budou vozit z nizozemského Yerseke, odkud jejich cesta od samotného výlovu až do Prahy nezabere ani 24 hodin. Organizátoři akce tudíž slibují, že budou stejně výtečné, jako když si je dáte přímo u moře.

Všichni zákazníci, kteří budou chtít využít nabídku 1 + 1, si mohou stáhnout voucher na webových stránkách www.praguemusselweek.cz. Zde také najdou v průběhu srpna seznam restaurací zapojených do unikátního projektu, který se letos uskuteční již po čtvrté. V loňském roce se projektu zúčastnilo šest desítek restaurací, v nichž se prodalo 57 tisíc porcí mušlí.

Další unikátní gastronomická akce v Praze

Září se v Praze stává měsícem gastronomie. Kromě týdne mušlí se mohou milovníci netradičních kulinárních akcí těšit i na večeři v oblacích.

Zdravé a chutné

Mušle stejně jako další druhy seafoodu patří mezi mimořádně zdravé potraviny. Vedle kvalitních bílkovin obsahují řadu vitamínů a minerálů, jako je selen, jód a zinek, současně jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ale hlavně skvěle chutnají. Klasikou je již zmíněná příprava na víně, v Belgii jsou oblíbené slávky na pivě a stále více příznivců získává exotická příprava mušlí – třeba „thajské“ mušle na zeleném curry s kokosovým mlékem a citronovou trávou.

A na závěr ještě jeden tip. Vyhlášenou mušlovou restaurací je staroměstský podnik Les Moules, jenž funguje nedaleko Pařížské již déle než dvacet let. Od počátku své existence vsadil právě na čerstvé mušle, kterých se zde prodá jedna a půl tuny měsíčně.

Na menu je zhruba tucet druhů přípravy, přičemž mezi nejoblíbenější patří mušle na česneku, mušle la Provence a mušle na víně, zkušení labužníci pak ocení mušle se sušenou šunkou a ančovičkami či s omáčkou z aromatického plísňového sýru Roquefort.

A jaké jsou zde ceny? 900gramová porce mušlí vyjde na necelých 500 korun, jedlíci mohou využít bezedný hrnec mušlí – kdy jich za cenu 888 korun mohou sníst klidně i několik kilogramů.

Reklama

Doporučované