Hlavní obsah

Nejen srdíčka na etiketě. Pivní výběr na svatého Valentýna je pestrý

Foto: Jan David, Seznam Zprávy

Máme skoro vyprodáno, zájem nás překvapil, přiznává majitel minipivovaru Podlesí Vít Zelenka.

Reklama

Svátek zamilovaných barví piva do růžova, na etiketě se objevují srdíčka. Část minipivovarů zareagovala na dnešního sv. Valentýna a uvařila tematické speciály. S blížícími se Velikonocemi a svátkem sv. Patrika pivo zase zezelená.

Článek

V Podlesí u Příbrami přidali do piva maliny, v Plzni meruňky, v pražském Radotíně zase med. Jedno mají tato piva společné – točí se kolem dnešního 14. února, na který připadá takzvaný svátek zamilovaných. Piva hodící se k valentýnskému napití se dají sehnat i v centru Prahy, třeba U Medvídků nebo v Pivovarském domě.

„Máme skoro vyprodáno, zájem nás překvapil,“ říká Vít Zelenka a přináší v předvečer novodobě vzkříšeného svátku dvě skleněné lahve s červenorůžovou etiketou s jednoduchým názvem Valentýn. Majitel minipivovaru Podlesí na úpatí brdských kopců blízko Příbrami přiznává, že nápad na míchaný malinový speciál letos přišel na poslední chvíli, i když už loni na svátek zamilovaných mysleli.

Po loňské višni je tady malina

„Kvůli koronavirovým opatřením jsme loni museli mít zavřenou restauraci a prodávali jsme pouze z okýnka. Dělali jsme tehdy lidem na objednávku valentýnský balíček pro Ni a pro Něj. Byl to tatarák s sebou, který je pěkně stylově červený, pánové ještě dostali plechovku našeho Hulváta a pro dámy jsme nachystali višňový speciál,“ vzpomíná na náročnou loňskou sezonu s úbytkem hostů.

Letos vybral chuť malin. Vít Zelenka bere do ruky otvírák a po chvíli už světlé, narůžovělé pivo pěnivě plní vnitřek nakloněné třetinkové sklenice na nožce. „Na rovinu přiznávám, že je to pivo, do kterého je při stáčení do sudu přidáván kvalitní malinový sirup. Maliny tedy nebyly použity v procesu vaření a jako pivař se tím nechci chlubit,“ vysvětluje. Pivním laikům to ale asi bude jedno, protože jeho „Valentýn“ chutná svůdně – má dostatek typické hořkosti jejich výčepního Brdonoše, zároveň v konci osvěžující závan maliny.

Po růžovém pivu přijde zelené

„Kombinace maliny s pivem funguje dobře, lidem chutná. Jednu láhev jsem dal i své manželce a byla spokojená,“ usmívá se pivovarník, ale dodává s mírnou lítostí, že nechal udělat jen sto dvacet lahví. „Báli jsme se, aby nám tady nezůstaly, jenže se prodává nečekaně velice dobře. Další várku bohužel nestihneme, nemáme ani etikety. Ale tatarák máme!“ podotýká v nedělním odpoledni se smíchem, do Valentýna zbývá poslední noc. Z pestré palety piv si podle něj hosté mohou užít i speciály s příměsí medoviny, které jsou v Podlesí oblíbené celoročně.

Vít Zelenka upozorňuje, že ohledně sezonních piv už musel začít myslet na další měsíce, jejichž téma je shodou okolností i bližší jeho příjmení. Stále oblíbenější zelené pivo se totiž začíná prodávat už v březnu na svátek sv. Patrika. Prodeje pak většinou vrcholí ve velikonočním období kolem Zeleného čtvrtka, které letos připadá až na druhou půlku dubna. „Zájem bývá veliký. Zelené pivo stáčíme i do desetilitrových soudků. Kupují si ho nejen hospody z okolí, aby měly jednorázově něco zajímavého pro své hosty, ale i lidé na domácí setkání,“ dodává.

Granátová barva v centru Prahy

Oblibu valentýnských piv potvrzuje Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů, který zároveň provozuje dva pražské minipivovary – jeden na Strahově, druhý v centru města u Karlova náměstí. „Svatý Valentýn je pro minipivovary příležitost jako každá jiná, takže i tohoto svátku se mnohé podniky snaží využít k ozvláštnění své nabídky. Některé vaří svoje speciály, jiné se zaměřují na prodej valentýnských balíčků,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy.

Svatý Valentýn je pro minipivovary příležitost jako každá jiná, takže i tohoto svátku se mnohé podniky snaží využít k ozvláštnění své nabídky.
Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů

Typické cinknutí a tramvaj odjíždí ze zastávky Štěpánská kousek nad Karlovým náměstím v centru Prahy. Hned přes přechod je tu na jednom z rohů křižovatky jeho Pivovarský dům známý i svými ochucenými speciály. Vyloženě valentýnskou edici nenabízí, ale jako pivo vhodné pro svátek zamilovaných doporučuje jejich celoroční chmelově-višňový speciál, který je díky typické granátové barvě ideální k pivní oslavě svátku. „Díky hořkosti ho mají v oblibě i pánové. Dámy často zkoušejí i banánové nebo kávové, oblíbené je zelené kopřivové,“ vypočítává muž za výčepem.

Foto: Jan David, Seznam Zprávy

Chmelově-višňový speciál nabízejí v Pivovarském domě na Praze 2 po celý rok.

Praha: Rubygott místo Valentýna

Krásnou červenou barvu, růžovou pěnu a plnou medovou chuť měl tradičně nefiltrovaný ležák s názvem Valentýn, který se vařil u Národní třídy v minipivovaru U Medvídků. „Ano, tam vždycky vařili ibiškový speciál,“ vzpomíná Jan Šuráň na pivo, které už má svého nástupce. Minipivovar je tady v historickém centru tak trochu schovaný v hloubi budvarské restaurace, kde se dnes také pivo místní výroby čepuje.

Cedule u vstupu je pomalovaná srdíčky, doplňují ji nápisy Valentýn, Rubygott. „Je to polotmavý nefiltrovaný ležák, jeho rubínové barvy jsme dosáhli použitím sladu Carared,“ vypráví provozní Žaneta Pšeničková.

Foto: Jan David, Seznam Zprávy

Rubygott je polotmavý nefiltrovaný ležák rubínové barvy, představuje valentýnský speciál provozní U Medvídků Žaneta Pšeničková.

Procházíme restauračním provozem zcela dozadu, kde se objevují varny a kádě minipivovaru, dříve umístěných ve vyšších patrech objektu. „Tady je víc prostoru a nahoře budujeme pivní lázně,“ vysvětluje provozní. Už od víkendu v restaurace nabízejí i valentýnské menu – něco červeného je v polévce, jídle pro Něj i pro Ni, ale i v dezertu pro oba.

Kisseláč s odkazem na polibek

Zapomeňte na maliny, višně i tisíc odstínů červené. Plzeňský minipivovar Proud se letos vydal jinou cestou. „Přemýšleli jsme, co chceme nabídnout namísto unifikovaných srdíček,“ říká sládková pivovaru Lenka Straková. „Nakonec jsme vsadili na přídavek čistého meruňkového pyré od českého dodavatele a výsledný Kisseláč ve stylu Berliner Weisse je díky tomu velmi osvěžující pivo,“ podotýká sládková. Jak dodává, jejich Kisseláč Meruňka je prý svěží jako polibek s chutí po meruňkách. Na to ostatně odkazuje i název – kombinace slov „kyseláč“, což je druh pivního speciálu, a anglického „kiss“, tedy polibek.

Foto: Archiv Pivovar Proud, Seznam Zprávy

Přídavkem plzeňského Kisseláče je meruňkové pyré.

Samostatně je k dostání pouze na e-shopu pivovaru, pořídit se dá i ve speciálním Balíčku ovoce, kde ho doplňuje speciál Yuzu Pale Ale s příjemnou hořkostí a lehkým citrusovým aroma. „Tahle dvojka vás správně naladí na romantický valentýnský večer,“ tvrdí sládková experimentálního minipivovaru, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje a první várku uvařil teprve na konci září 2020.

Pivní výběr na 14. února je pestrý

Šemík by sem z Vyšehradu nedoskočil, ale autem nebo i na kole podél Berounky můžete rychle dorazit do minipivovaru Horymír v pražské části Radotín. Na náměstíčku, které se také jmenuje po bájném žokejovi z českých pověstí, je v nabídce valentýnská čtrnáctka. „Ano, klidně doražte, máme ji,“ potvrzuje o víkendu pracovník minipivovaru do telefonu. Celým názvem je to Pivní speciál Medová 14°.

Je to silné, spodně kvašené pivo měděné až jantarové barvy, které tady uvařili z pěti druhů sladů. Chmeleno je žateckým poloraným červeňákem a premiantem. „Hořkost, typická pro naše piva, je u tohoto speciálu potlačena medem, který byl přidán do chmelovaru, hlavního kvašení i dokvašování,“ zmiňuje výčepní. Dnes, 14. února, je tu navíc k dostání i speciální valentýnské menu.

Pivní Valentýn ve vašem okolí?

Vyprodáno! To hlásí mnohé e-shopy s pivní tematikou, když sháníte valentýnský speciál. Je to třeba případ piva Honey Pink z Pivovaru Antoš ve Slaném nebo Valentýnského speciálu z varndorfského Kocoura.

Není ale třeba věšet hlavu. Mnohé pivovary mají i ve stálé nabídce piva, která se ke svátku zamilovaných hodí. V jihočeském Nepomuku sídlí farmářský minipivovar Zlatá kráva, kde vaří netradiční pšeničné pivo s českými jahodami. Minipivovar Chomout u Olomouce nabízí zase Něžnou Báru, která má na etiketě symbol srdce. Pokud máte jakýkoliv pivní tip, dejte vědět v komentářích.

Dnes je tu tedy svatý Valentýn a jeho růžové pivo, následovat bude svatý Patrik se zeleným pivem. Co bude dál? Na jedno si můžeme vsadit: zlatá to jistí celoročně.

Reklama

Doporučované