Hlavní obsah

Tři oříšky pro veverku… a pak hup na strom a spát a spát

Foto: Radim Hlaváč

Najít neporušený ořech – to je pro veverku výhra v loterii. Když se jí to podaří, odnese si ho na strom a teprve tam si ho v klidu sní.

Reklama

Veverky prožívají nejklidnější část roku. Po většinu dne spí, aby šetřily energii, přežily zimu a vyvedly mladé. Seznam Zprávy se vydaly s fotografem zvířat, přezdívaným Král veverek, na pozorovací výpravu…

Článek

Je krátce před osmou ráno, napadl bělostný sníh a s fotografem Radimem Hlaváčem vyjíždím do Mladé Boleslavi, kde v parku Štěpánka žije mnoho veverek. Vede tam naučná stezka, která už malým dětem vysvětluje, jak tato zvířátka žijí a jak se k nim má člověk chovat.

Ačkoliv jsou veverky plaché, v parku si zvykly na to, že jim lidé přinášejí do krmítek zavěšených mezi stromy tak, aby se k nim nedostala kočka, potravu – ořechy či slunečnice. Jíst potřebují, protože přes zimu nehibernují, a tak po malém přemlouváním a opatrném zjišťování toho, zda nejsme nebezpeční, sbíhají s vysokých korun dolů, rychle berou naházená semínka do tlapek a mizí zase do větví.

Vše trvá jen pár minut, pak zase odpočívají a seběhnou dolů až v okamžiku, kdy to bude nezbytné, jinak dají přednost spánku. Do sněhu se za potravou tentokrát vydaly téměř dvě desítky veverek. Podívejte se, jak jim to slušelo. V galerii se dozvíte i to, kam volat, když je potřeba veverky zachránit. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků, pozn. red.).

+22

Reklama

Doporučované