Hlavní obsah

Týrání dětí odhalí specifická zranění, říká lékařka z urgentního příjmu

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Hostem Lucie Šilhová v podcastu MUDr.ování byla tentokrát dětská lékařka Júlia Miklošová.

Reklama

Lékaři ročně ošetří na půl milionu dětských zranění. Zhruba třicet tisíc z nich putuje na oddělení urgentního příjmu a lékařské služby první pomoci dětí do Motola. Pracuje tady i lékařka Júlia Miklošová.

Článek

Na vysokoprahový urgentní příjem pro děti v pražském Motole se dostanou pacienti nejen sanitkou či vrtulníkem, ale mohou je sem dovézt i rodiče. A to v případě, kdy je malý pacient v takovém stavu, že potřebuje urgentně ošetřit. „Naším úkolem je ošetřit ho a diagnostikovat, co mu může být, následně vymyslet vyšetření, podat případně léky a zavolat odborníka,“ vysvětluje, jak to v praxi vypadá, lékařka Júlia Miklošová, která zde pracuje.

MUDr. Júlia Miklošová

Júlia Miklošová pracuje více než deset let na vysokoprahovém urgentním příjmu v pražské Fakultní nemocnici Motol.

Kromě léčby akutních dětských stavů se věnuje prevenci úrazů těch nejmenších. Sestavila preventivní desatero pro rodiče malých dětí a také spolu s kolegy rentgenology pracovala na zpřesnění diagnostických postupů, které dokážou odhalit fakt, že ošetřované dítě je týráno.

Od běžných pohotovostí se to liší v tom, že zatímco jinak by raněný jel se zlomenou nohou třeba rovnou na ortopedii nebo s krvácením z nosu na ORL, tady se scházejí všechny úrazy a nemoci najednou – a všechny děti od narození do 18 let.

Popáleniny, ale i okousané nehty

Některá zranění však za sebou mohou mít mnohem horší příběh, než s jakým rodiče přijdou. Specifické příznaky mohou lékařům napovědět, že se může jednat o týrání. „Ty fyzické jsou zejména modřiny, odřeniny, vyskytují se zvláštní zlomeniny, které neodpovídají mechanismu, jenž rodič popisuje, či popáleniny. Pak je to zvláštní chování, kdy dítě nezvykle reaguje,“ vypočítává Miklošová. Dalším varovným signálem pro okolí může být třeba i to, že se dítě zhorší ve škole nebo si začne kousat nehty.

Lékaři se snaží neustále zlepšovat metody, díky kterým mohou takový problém odhalit co nejdříve. Jde zejména o zpřesnění diagnostických postupů. Napomáhají tomu zobrazovací metody, zejména rentgen, CT či sono břicha, díky nimž dokážou odborníci odhalit i skryté zlomeniny či traumata.

Lékaři z motolské nemocnice loni dokonce zpracovali brožuru Postavme se na stranu dětí. V ní jsou sepsány nejen klinické příznaky, ale také třeba jak děti vyšetřovat, případně jak by se měl lékař chovat z právní stránky.

Počet dětí, které jsou týrané, stále mírně stoupá, což je ale spíše způsobeno tím, že díky zlepšení diagnostiky se daří odhalit více případů, stejně jako se na ně přijde často rychleji. „Týrané děti tu byly vždycky, jen se o tom tolik nemluvilo a nedával se tomu takový prostor. Jsem zvědavá, co s tím udělala pandemie, zatím ale na to nemáme data,“ říká Julia Miklošová.

Proč pediatrům jejich kolegové říkají veterináři? Kterou dětskou sportovní pomůcku by Julia Miklošová zakázala a proč chodí kolem dětských hřišť obloukem? Poslechněte si celý díl podcastu MUDr.ování, který najdete v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistka Lucie Šilhová zpovídá lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledá odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás.

Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované