Hlavní obsah

Umělé oplodnění: Co vše mohou rodiče vědět o dárci a kdy lze zvolit pohlaví

Foto: Shutterstock.com

Díky umělému oplodnění dnes na svět přijde zhruba pětina všech narozených. Ilustrační fotografie.

Reklama

Luisa Braun letos oslavila 44. narozeniny a slavili i genetici a další vědci, kteří se věnují asistované reprodukci. Je to první dítě, které se narodilo z umělého oplodnění. Dnes se díky této metodě narodí zhruba pětina dětí.

Článek

Na první pohled to může vypadat jako shluk buněk, embryoložka Sylvie Hlaváčová v tom ale vidí něco víc. „Vnímám to jako život, a s takovou opatrností a pokorou k tomu i přistupuji,“ vysvětluje, proč embrya v laboratoři nebere pouze jako genetický materiál.

Její pracovní den vypadá tak, že ráno si prohlíží embrya a jejich stav, následně informuje celý tým o tom, jak se vyvíjejí, jaké jsou další vyhlídky, probírají se pacientky, které jsou na kliniku ten den objednané, a řeší se, které všechny úkony je ten den čekají.

„Po celou dobu vývoje sledujeme, jak přibývají buňky, jak vypadají, a pak je důležité konečné stadium, pátý den, kdy očekáváme krásnou klubající se blastocystu a vybíráme tu nejhezčí,“ vysvětluje embryoložka, podle čeho pak dochází k volbě, které z embryí použijí pro transfer.

V případě, kdy je embryí více, jdou retrospektivně podle záznamů a vybírají takové, které se každý den vyvíjelo nejlépe. Zbytek se, dle přání pacientky, zamrazí, aby bylo možno je využít později. Někteří budoucí rodiče mají občas tendence vybrat si pohlaví, to je ale podle lékařky za hranou etiky. „Zákonem to ani není povoleno, pouze v případě, kdy hrozí nějaká choroba vázána na pohlaví,“ vysvětluje, v jakém případě k této volbě lze přihlédnout.

Mgr. Sylvie Hlaváčová, Ph.D.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Sylvie Hlaváčová se oboru asistované reprodukce věnuje od roku 1996.

Je vedoucí brněnské laboratoře kliniky asistované reprodukce UNICA a oboru asistované reprodukce se věnuje od roku 1996. 

Vysokoškolské vzdělání získala na Přírodovědecké fakultě MU v Brně v oboru Molekulární biologie a genetika.

Při své práci se aktivně věnuje nejenom publikační a prezentační činnosti, ale i studiu neustále se vyvíjejícího oboru klinické embryologie. Je držitelkou certifikátu Senior clinical embryologist při ESHRE.

Na hraně je také volba toho, zda bude mít žena dvojčata či nikoli. Ačkoli s oplodněním ve zkumavce jsou mnohočetná těhotenství spojována, dnes už to tak není. „Dělalo se to dříve, kdy metody nebyly ještě tak precizní, dnes dáváme striktně jedno embryo,“ vysvětluje Sylvie Hlaváčová.

Pokud na tom žena trvá, snaží se jí pak vysvětlit všechna rizika s tím spojená, pokud ani pak od toho budoucí maminka nechce upustit, podepíše revers.

Jak na problémy s otěhotněním

Časté příčiny neplodnosti u žen najdete zde.

Sexuolog Luděk Fiala: I dnes potkám v ordinaci pár, který neví, jak se dělají děti. Více v tomto článku.

Jak zvýšit šance na otěhotnění? Dozvíte se zde.

V čem se někdy snaží vyjít vstříc, pokud je vajíčko od dárkyně, je vzhled, ovšem ne vždy je to samozřejmě zcela možné. Koneckonců, příjemce o dárci zná jeho vlastnosti: barvu očí, vlasů, výšku, váhu, věk, zájmy, koníčky. A pokud ho to zajímá, tak i krevní skupinu. Lékaři však nikdy nesmí prozradit jeho pravou identitu.

A jak se ošetřuje, aby se v budoucnu nesetkali dva sourozenci, kteří by spolu mohli mít děti? Kdo všechno má nárok na umělé oplodnění a co když přijde žena starší 50 let? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku. Hostem byla embryoložka a vedoucí kliniky asistované reprodukce Sylvie Hlaváčová.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované