Hlavní obsah

Únava, která nikdy neodchází: Co je únavový syndrom a jak se projevuje

Foto: Shutterstock.com

Chronický únavový syndrom se projevuje větší únavností oproti tomu, na co byl člověk nastaven dříve.

Reklama

Astronomické jaro začíná v pondělí 20. března a mnozí se ho už nemůžou dočkat. Po dlouhé zimě totiž pociťují únavu, která ale často s prvními slunečními paprsky přejde. Jenže – co když ne?

Článek

Únava, kterou teď na konci zimy mnozí pociťujeme, vychází z našich biologických hodin. Jsme nastaveni na to, aby se v tomto období více odpočívalo. Současná hektická doba nás ale tlačí do výkonu, na který nejsme od přírody naprogramováni.

Navíc existují lidé, kteří únavu pociťují nejen v tomto období, ale během celého roku, a hlavně se z ní nikdy pořádně nevyspí. Trpí totiž chronickým únavovým syndromem. „Ten, na rozdíl třeba od vyhoření, vzniká virózou, ze které se člověk pořádně nezotavil,“ vysvětluje internista Tomáš Pluhař, který se na tuto problematiku specializuje.

Chronický únavový syndrom se projevuje větší únavností oproti tomu, na co byl člověk nastaven dříve. Postihnout může jak sportovce, tak běžného člověka, a často je spouštěčem právě viróza, ze které se už pak pacient v podstatě nikdy nezotaví.

Na první pohled osobu s chronickým únavovým syndromem nepoznáte, ale když pak jde na procházku, může z toho být unavena jeden dva dny. „Patologie je v tom, že člověk zlomově nezvládne skoro nic, i když předtím třeba uběhl maraton,“ říká Tomáš Pluhař.

MUDr. Tomáš Pluhař

Specialista v oboru vnitřního lékařství z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dlouhodobě se specializuje na diagnózu chronický únavový syndrom, věnuje se osvětě mezi odborníky i laiky.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Internista Tomáš Pluhař se specializuje na chronický únavový syndrom.

Protože jde o chronické onemocnění, nelze ho vyléčit, člověk se s tím musí naučit žít. To je ale problematické, protože zatímco někdo zvládá pracovat třeba na zkrácený úvazek, jsou lidé, kteří jsou upoutáni na lůžko. Invalidní důchod se přitom na tuto diagnózu nevztahuje.

Hlavním příznakem je samozřejmě únava, může mít ale i přidružené projevy, které vypadají jako ty chřipkové. Patří mezi ně natékání uzlin, zvýšená teplota, občasná bolest v krku. Pokud cítíte nevysvětlitelnou únavu více než půl roku, pak je čas navštívit lékaře a probrat to s ním.

Více o tématu

Co znamená chronický únavový syndrom, si přečtete v tomto článku.

Problémy, které může způsobit nedostatek spánku, najdete zde.

Jak poznat postcovidový syndrom? Dozvíte se na tomto místě.

V Česku bohužel neexistuje nějaký souhrn doporučení, který by pomohl urychlit odhalení této nemoci, a tak pacient absolvuje kolečko vyšetření na specializovaných pracovištích a odděleních. Pokud se na nic nepřijde, pak se o únavový syndrom může jednat.

Existuje prevence proti únavovému syndromu? A jak je to s léčbou? Poslechněte si nový díl MUDr.ování v úvodu článku, kde byl hostem internista Tomáš Pluhař.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované