Hlavní obsah

Modrý Měsíc, zatmění i meteory. Co uvidíme na noční obloze v roce 2023

Foto: Shutterstock.com

Na některá pozorování noční oblohy stačí pouhé oko, na jiná je nutný dalekohled.

Reklama

K letošním vrcholům pozorování noční oblohy budou jako každý rok patřit roje meteorů. Přidá se i částečné zatmění Měsíce a mimořádný zákryt Venuše Měsícem. Většina nejzajímavějších letošních událostí nastane koncem roku.

Článek

Noční obloha v říjnu

14. října nastane zatmění Slunce, viditelné však pouze v Severní a Jižní Americe, od USA po Brazílii. Možná příležitost pro cestovatele nebo uživatele internetu.

Noc z 21. na 22. října bude patřit meteorickému roji Orionid, pozůstatkům po Halleyově kometě. Mezi půlnocí a ránem bude možné spatřit až dvacet padajících hvězd.

Vrcholem roku pro nebeské pozorování je státní svátek 28. října, kdy nastane částečné zatmění Měsíce. „Lepší by bylo úplné zatmění, bohužel bude zastíněna jen malá část Měsíce, ale uvidíme ho,“ upřesnil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Podmínkou je ovšem obloha bez mraků. Měsíc přijde ve spodní části o 13 procent objemu, zatmění bude trvat něco málo přes hodinu.

Úplňky v roce 2023

DatumNázev úplňku
7. lednaVlčí úplněk, mikroúplněk
5. únoraSněžný úplněk, mikroúplněk
7. březnaČerví úplněk
6. dubnaRůžový úplněk
5. květnaKvětinový úplněk
4. červnaJahodový úplněk
3. červenceJelení úplněk
1. srpnaJeseterový úplněk, superúplněk
31. srpnaModrý úplněk, superúplněk
29. záříKukuřičný úplněk
28. říjnaLovecký úplněk
27. listopaduBobří úplněk
27. prosinceStudený úplněk
ZDROJ: astro.cz, almanac.com

Noční obloha v listopadu

V noci z 5. na 6. listopadu nastane maximum meteorického roje Jižní Tauridy. Tento roj se skládá ze dvou proudů, které obsahují i větší částice. Meteory jsou zde pomalé a velmi jasné. Roj bude aktivní, i když už v menší intenzitě, až do 2. prosince.

K nejzajímavějším nebeským úkazům roku 2023 zařadil astronom Pavel Suchan konjunkci, zákryt Venuše Měsícem, kter nastane 9. listopadu. „Bude to zákryt nejjasnější planety. Je tak jasná, že je vidět i na denní obloze, jen musíme vědět kde. Měsíc je ve dne vidět vždy a Venuše, když se ocitne vedle něj, bude viditelná také,“ doporučil pozorování Suchan. Případně si lze pomoci malým dalekohledem.

V noci ze 17. na 18. listopadu budou moci pozorní zájemci spatřit některé meteory z roje Leonid, které zdánlivě vylétají ze souhvězdí Lva. V druhé půlce noci jich může padat až 15 za hodinu.

Noční obloha v prosinci

Hustý meteorický roj Geminid, kdy prolétají po obloze desítky „padajících hvězd“, se předvede v noci ze 13. na 14. prosince. Z pohledu měsíčního světla budou podmínky pro pozorování velmi dobré, v případě dobrého počasí lze tedy čekat jeden z vrcholů roku na obloze.

Reklama

Doporučované